Rikberg peatreeneridebüüdist: enamikku Gianni märgatut olin juba viis minutit tagasi poistele öelnud

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Rikberg
Alar Rikberg Foto: Wojtek Borkowski/PlusLiga.pl

Rzeszovi võrkpalliklubi alistas Poola kõrgliigas eile võõrsil 3:1 Bedzini meeskonna. Et peatreener Gheorghe Cretu jäi viirushaigusega koju, juhendas Rzeszovit tavapärane abitreener Alar Rikberg. «Ütlesin ka poistele, et tore oli võiduga alustada ja nüüd, kui tipus olen, panen ameti maha,» ulatab eestlane ohjad pühapäevaseks liigakohtumiseks hea meelega tagasi ka Eesti aasta treenerile Cretule.

Bedzin on liigatabeli viimane klubi, mis tähendab, et Rzeszov läks matšile võidukohustusega. «Gianni (Cretu hüüdnimi – toim) andis mulle selged juhised. Mängueelne plaan oli meil Rzeszovis paika pandud ja ega me seal midagi olulist ei muutnud, samamoodi koosseisu osas rääkisime läbi. Juhised, kuidas mängida, olid mul selged ja mu ülesanne oligi lihtsalt viimased trennid läbi viia ja mängu ajal meeskonda juhendada.»

Tänu eestlastelele hästi tuntud Lincoln Williamsi heale mängule võitis Bedzin avageimi 25:22, kuid järgmised kaks kuulusid juba ülikindlalt 25:15, 25:15 Rzeszovile. Neljandas eksisid külalised ohtralt servil, kuid võitsid lõpuks 25:23 geimi ja 3:1 matši. «Kolm punkti käes ja meeskonnale oli seda võitu väga vaja,» võttis Rikberg mängu kokku.

Vaatamata haigusele, oli matšis osaline ka Cretu. «Gianni vaatas telekast mängu ja kirjutas WhatsAppis füsioteapeudile oma märkmeid. Meie pikaajalisest koostööst ja sarnasest mängu mõistmisest annab märku, et tihti, kui ta mingi märkuse tegi, siis tegelikult olin viis minutit tagasi sellest meestele juba rääkinud. Nii 80-90 protsenti märkustest ehk meie võrkpallivisioon on aastatega samasuguseks kasvanud ja midagi üllatavat seal polnud,» lisas Eesti koondises statistikuametit pidav Rikberg.

Mängu eel värskel peatreeneril suuremaid liblikaid kõhus polnud ja käed rohkem ei higistanud. «Ma isegi ootasin, et kas tuleb mingi sabin sisse rohkem, aga ei olnud mitte midagi erinevat sellega, kui teed statistikat või kui oled abitreener. Olen vist juba nii palju aastaid võrkpalli sees olnud. Võib-olla, kui oleks mõne absoluutse tippmeeskonna vastu mänginud, oleks tunne teine olnud, aga see oli ikkagi tabeli viimane.»

Rzeszovile oli tegu viienda võiduga, mis kergitas nad 13 meeskonna konkurentsis 10. kohale. Järgmine liigamäng on Rzeszovil kavas pühapäeval kodusaalis Belchatowiga ja siis on loodetavasti tiimi juures tagasi ka Cretu. «Ütlesin ka poistele, et tore oli võiduga alustada ja nüüd, kui tipus olen, panen ameti maha,» muheles Rikberg.

Rikbergi amet ongi pikalt olnud just statistikuna treenereid abistada. Abitreenerileiba hakkas ta maitsma tänavusel hooajal ja nüüd sai mekkida ka meeskonna reaalset juhendamist. Millisel ametil 38-aastane mees end ise kõige meelsamini näeb?

«Tore oli peatreener olla, aga ma ei ütle, et seda kindlasti teha tahaks. Ma ei ole selleks valmis, et olla mingil arvestataval tasemel meeskonna peatreener, kui rääkida treeningute planeerimisest, psühholoogilisest poolest ja kõigest muust. Minu jaoks oli juba omaette väljakutse ja uuendus see, et sain abitreeneri rolli proovida,» rääkis Rikberg, et praegu on ta oma ametiga igati rahul. «Positiivne on see, et pean võrreldes statistiku tööga istuma tunduvalt vähem tunde arvuti taga – see hakkas nende aastatega juba nüristama. Kui on mäng, istud arvuti taga; kui on trenn, istud arvuti taga ja kohendad midagi; kui on vaba hetk, istud samuti arvuti taga – statistiku töö on neist kindlasti kõige nürim.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles