Tõnis Sildaru tõi ära jäänud pargisõidu valguses kontrastse võrdluse X-mängude ja MMi vahel

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis, Henry ja Kelly Sildaru Aspeni X-mängudel.
Tõnis, Henry ja Kelly Sildaru Aspeni X-mängudel. Foto: Siim Kaasik

Kelly Sildarul jääb oma elu esimestel täiskasvanute tiitlivõistlustel trumpalal ehk pargisõidus võistlemata, sest kolmapäeval valisesid USAs naiste jaoks sobimatud ilmastikuolud ja võistluse edasilükkamisega tänasesse päeva polnud nõus Kanada, Itaalia, Venemaa ja Ukraina koondised. Nõnda tuli pargisõidus medalite jagamine üldse ära jätta.

Treener Tõnis Sildaru sõnul olid kolmel võistluse edasilükkamise vastu olnud Euroopa koondisel selleks puhtinimlikud põhjused: Rahvusvaheline Suusaliit FIS oli enne MMi selgelt märku andnud, et pargisõiduvõistlus saab igal juhul kolmapäevaga otsa ja sellega arvestati ka reisiplaane tehes.

«Nad ei saanud lennupileteid omapäi ümber muuta, vaid sellega peab tegelema nende alaliit, aga Euroopas oli öö, keeruline kontakti saada ja parimal juhul tulnuks vastus hommikuks. Seda ei saa neile pahaks panna,» selgitas Tõnis Sildaru.

Ja Kanada? «Nad väitsid, et neil on plaanid tehtud ja nad peavad homme olema kuskil mujal. Aga koosolekul jäi mulje, et nad üritavad sellega anda FISile omalt poolt märku, et pole MMi korralduspoolega rahul,» hindas Tõnis Sildaru. «Kõik koondiste tipud tulevad MMile ju X-mängudelt ja seal on ju samamoodi välissport, kus võib kõike juhtuda. Ometi nädal enne toimib kõik hästi ja siis ...»

Ka Sildarude jaoks oli elu esimese MMi korraldus üllatav – on ju FISi MK-etappidelgi harjutud, et võimalike probleemide vältimiseks on võistlustel ette nähtud üks varupäev, kuhu asju võimalik nihutada. MMil lükati teisipäevane kvalifikatsioon küll päev edasi (ja jäeti lõpuks ära), aga põhivõistlust polnud enam kuhugi liigutada. «Mis sa teed, elu on selline. See nädal on olnud ehe tõestus, et freestyle-suusatamises on jätkuvalt X-mängud üritus, kuhu kõik tahavad minna ja MM teisejärgulisem,» rääkis Tõnis Sildaru.

Et Kelly Sildaru ei tulnud hooprobleemide tõttu starti ka MMi avaalal ehk Big Airis, on tema plaanitud kolmest medalijahist Utahis järgi jäänud vaid üks – täna, USA aja järgi homme on kavas rennisõidu kvalifikatsioon, laupäeval põhivõistlus.

«Püüame positiivset meelt hoida ja vaadata homsesse päeva – homme on MMil kavas rennisõidu kvalifikatsioon, keskendume sellele ja suuname oma energia sinna. Meie võimuses pole midagi muuta,» sõnas Tõnis Sildaru. «Nädal tagasi oli ju alles supernädal, mida poleks osanud ette kujutadagi (täiskomplekt medaleid X-mängudelt – V.V.) nii et meil on tuju üsna üleval. Pole hullu. Anname endast parima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles