Tokyo olümpiamedalistid saavad kaela omapärased autasud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanadest mobiiltelefonidest võib palju kasu olla.
Vanadest mobiiltelefonidest võib palju kasu olla. Foto: Martin Landi / PA Wire/PA Images

2020. aasta Tokyo olümpiamängude korraldajad teatasid, et olümpiamedalid valmivad kasutatud elektroonikast, sealhulgas mobiiltelefonidest ja sülearvutitest.

Nutitelefonid, tahvelarvutid ja sülearvutid sisaldavad väikeses koguses väärtuslikke ja haruldasi muldmetalle nagu plaatina, pallaadium, kuld, hõbe, liitium, koobalt ja nikkel. Selliseid metalle võib leida ka koduelektroonikast nagu külmkappidest ja õhukonditsioneeridest.

Korralduskomitee eesmärk oli koguda vanadest elektroonikaseadmetest 30,3 kg kulda, 4100 kg hõbedat ja 2700 kg pronksi. Kogumiskastidesse toodi ligi 5 miljonit mobiiltelefoni ning tahvelarvutit. Pronksmedalite valmistamiseks on materjal leitud, kulda ja hõbedat on siiski veel korralduskomitee sõnul veidi puudu, vahendab BBC.

Projekt lõppeb 31. märtsil. Medalite disain selgub suvel. 

Ka Rio de Janeiro olümpiamängudel kasutati keskkonnasõbralikku lähenemist ning hõbe- ja pronksmedalid valmisid 30 protsendi ulatuses taaskasutatavast materjalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles