Inglismaa jalgpall on leinas: suri riigi läbi aegade parim väravavaht

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Banks.
Gordon Banks. Foto: /

Inglismaa jalgpalli tabas täna suur kaotus, sest 81-aastasena lahkus meie seast 1966. aastal koos koondisega maailmameistriks tulnud väravavaht Gordon Banks.

Banks peetakse ajaloo üheks parimaks väravavahiks. Inglismaa koondist kokku 73 mängus esindanud Banks valiti FIFA poolt kuuel korral aasta väravavahiks.

Banksit rääkides meenutatakse tihtipeale ka tema imelist tõrjet 1970. aastal maailmameistrivõistlustel mängus Brasiiliaga, kui Banks tõrjus Pele pealelöögi.

Sheffieldis sündinud väravavaht esindas suure osa karjäärist Leicester Cityt (1959-1967) ning Stoke Cityt (1967-1973). Mõlema klubiga võitis ta ka Inglismaa liigakarika.

«Gordon oli Inglismaa läbi aegade parim väravavaht. Saan teda uhkusega kutsuda enda meeskonnakaaslaseks. Võitsime 1966. aastal koos MM-tiitli, kuid elasime koos läbi palju rohkematki,» meenutas Sir Bobby Charlton meeskonnakaaslast.

Gordon Banks.
Gordon Banks. Foto: General / PA Photos / TopFoto

Banksi 1970. aasta imetõrje kohta ütles Charlton: «Kuigi ma olin väljakul ja olen seda mitu korda ka videost vaadanud, ei saa ma ikkagi aru, kuidas ta Pele löögi ära tõrjus.»

1966. aasta MM-finaali põhikoosseisust alustanud mängijatest on peale Banksi siit ilmast lahkunud veel Bobby Moore, Ray Wilson ning Alan Ball.

Gordon Banks.
Gordon Banks. Foto: Dave Thompson / AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles