Graafika: kas Tänakust sai neljas mitteskandinaavlane, kes Rootsi ralli võitnud, või mitte? (4)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja lendamas üle kuulsa Colin's Cresti.
Ott Tänak ja Martin Järveoja lendamas üle kuulsa Colin's Cresti. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Aastakümneid Rootsi ja Soome sõitjate poolt valitsetud Rootsi MM-ralli sai tänavu esimese eestlasest võitja. Kummale poole suurt skismat tuleb Ott Tänaku triumf aga paigutada?

Esimese 66 Rootsi ralli võitjaga on sotid üpris selged. Skandinaaviasse on läinud 61 esikohta (soomlastele ja rootslastele lisaks Petter Solberg aastal 2005), mujale viis võitu. Kummale kaalukeelele panna aga Tänaku triumf?

 

Ühest küljest oleks moraalselt õige paigutada Tänak põhjamaalaste sekka – on ju Rootsi ralli näol tegu talveralliga ja Eestis saab sarnaselt Rootsi, Soome või Norraga lumel rallit sõites sportlane üles kasvada küll.

Teisalt on Eesti ikka olnud Skandinaaviast eraldatud – nii geograafiliselt läbi meie vahel laiuva Läänemere kui ka geopoliitiliselt läbi pikkade okupatsiooniaastate. Nii et ehk oleks tõesti mõistlik panna Tänaku võit samasse patta Sebastien Ogier, Sebastien Loebi ja Thierry Neuville’i omadega.

 

Kes otsib vaidlusele vastust geograafiast, langeb samuti peatselt ora otsa, sest tehniliselt on ju Skandinaavia vaid Taanit, Norrat ja Rootsit hõlmav poolsaar. Kui Soome lisatakse sinna punti tinglikult, siis miks ei võiks samasse kuuluda Eestigi?

Kui tõe leidmiseks tugineda ajaloole, siis Markko Märtini 2003. aasta Soome ralli võidu puhul rõõmustasid kõik Eesti meediaväljaanded, et temast sai kolmas mitteskandinaavlane, kes seal võidutsenud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles