Suri 1960. aasta teivashüppe olümpiavõitja Don Bragg

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Don Bragg 1959. aastal.
Don Bragg 1959. aastal. Foto: akg-images / scanpix

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) teatab kurbusega, et laupäeval 16. veebruaril suri 83. aastasena kunagine teivashüppe maailmarekordi omanik ning Rooma OM-il triumfeerinud ameeriklane Don Bragg.

15. mail 1935 New Jersey’s sündinud ning üles kasvanud Bragg lennutas end teivashüppe absoluutsesse tippu juba 18-aastaselt, kui ületas 4.42 ning lõpetas 1954. aasta sisehooaja maailma kuue parema hulgas. Bragg, keda teatakse ka kui üht viimast maailma teivashüppe eliiti kuulunud alumiiniumteibaga hüppajat, oli sageli edukam pigem sise- kui välitingimustes. 1959. aastal viis ta teivashüppe maailma siserekordi 4.81 peale, lisades kaks sentimeetrit 16 aastat püsinud legendaarse Cornelius Warmerdami bambusteibaga hüpatud tulemusele. Need numbrid jäidki Braggi karjääri parimaks.

1960. aasta USA olümpia katsevõistlustel parandas Bragg ka maailma välirekordit, hüpates 4.80, mis tegi temast läheneva Rooma OM-i teivashüppevõistluse peafavoriidi. Bragg ei petnud kaasmaalaste lootusi ning väljuski seitse tundi väldanud võistlusest olümpiavõitjana ning uut olümpiarekordit tähistavate numbritega 4.70.

Tänu oma tolle aja kohta suurele kasvule (190cm) sai Bragg hüüdnimeks Tarzan, mis paistis olevat mehele igati meelmööda, sest talle sai kombeks oma võitu Tarzani kuulsa hüüuga tähistada.

Kaua enne kui teivashüppest sai ka naiste ala, tegi Braggi noorem õde Diane endale samuti teivashüppe põhitõed selgeks ning ületas 1952. aastal 2.59, mis püsis 17 aastat mitteametliku maailma tippmargina.  

Braggist jäid maha abikaasa Theresa ja neli last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles