Kaela, selja ja vaagnaluu murdnud sportlane naaseb kolm aastat hiljem tervena MM-rajale

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria Williamsoni esimesed sammud pärast hirmsat õnnetust - aasta oli siis 2016.
Victoria Williamsoni esimesed sammud pärast hirmsat õnnetust - aasta oli siis 2016. Foto: Instagram/Victoria Williamson

On uskumatu, et Victoria Williamson homme Poolas toimuval trekisõidu MMil starti tuleb. Miks? Sest kolm aastat tagasi elas ta üle hirmsa õnnetuse. «Kui minu haigla diagnoosilehte vaadata, siis mind ei tohiks siin ilmaski olla,» sõnas sportlane BBC-le.

Williamson kihutas 2016. aasta jaanuaris Roterdamis toimunud võistlusel, kui põrkas kokku kohaliku soosiku Elis Ligtleega. Loetelu briti vigastustest on võigas: mõrad seljas, kaelas, vaagnaluus, ohtralt paigast lükatud liigeseid, ribadeks rebenenud nahk ja nõnda sügav lõikehaav, et tema selgroog paistis.

Pärast vigastust süstiti sportlane valu leevendamiseks fentanüüli täis ja kui ta teadvusele tuli, oli tal kaks muret. «Esimese asjana küsisin, et kas ma võitsin. Ja teisena, kas keegi teeks lõõpimise tarbeks pilte,» meenutas sportlane. «Ma olin nii pilves. Ma ei teadnud oma diagnoosist midagi ja pidasin kõike tol hetkel naljakaks.»

Haiglasse jõudes olid arstid oma prognoosidega halastamatud. «Mulle öeldi, et ma ei pruugi enam käia saada, järgmiseks et võitlus saab olema kepita käimine ja siis kaheldi, kas ma veel kunagi rattaga sõita saan,» rääkis Williamson. «Pidin kolm nädalat liikumatult lebama ja kui teemaks tuli kõige väiksemgi istukile tõusmine, minestasin ma kohe. Sel hetkel sain aru, et seis pole hea.»

Arstid ütlesid sportlasele, et kulub kaheksa nädalat, enne kui ta haiglast välja kirjutatakse. Noor naine sai hakkama neljaga. Taastusravi kestis üheksa kuud ja viimased kruvid võeti Williamsoni luudest välja 2017. aasta sügisel. Sama aasta lõpus ronis ta taas sadulasse. Nüüd stardib 2013. aasta MMi pronks taas tiitlivõistlusel.

«Ma ei mäleta õnnetusest midagi, mis on teatav õnnistus, sest see tähendab, et mul pole velotrekil mingeid psühholoogilisi tõrkeid tekkinud,» rääkis naine võistluse eel.

Ühtlasi mõistab Williamson, kui väga tal vedas. Möödunud suvel juhtus treeningul õnnetus tema sõbranna Kristina Vogeliga ja olümpiavõitja jäigi alakehast halvatuks. «Kristina kirjutas mulle paar korda, kui haiglas olin, ja, kui tagasi tulin, ütles, et ma olen nii imeliselt hakkama saanud, aga ma imetlen teda rohkem,» ütles britt. «Ta oli üks naiste sprindi ikoone, aga see, kuidas ta elu muutva vigastusega on toime tulnud, on imeline ja ta jääb igaveseks kõigile eeskujuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles