Kes on see imeinimene Johaugi suure tagasituleku taga? (2)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Sammy Minkoff / imago/Sammy Minkoff

Pinged 30-aastasemurdmaasuusataja Therese Johaugi ümber on sedavõrd suured, et norralanna peab igapäevaselt oma psühholoogiga suhtlema.

Jõulude eel vajas Johaug murdmaasuusatamisest puhkust. Iganädalane võistlemine MK-karussellis oli tema jaoks vaimselt koormav, sest tähelepanu ja ootused tema suhtes on suured. Mõistagi käib sama jutt ka maailmameistrivõistluste kohta.

Johaugi vaimsele tervisele mõjus halvasti ka lähedase sõbranna, tippsuusataja Ida Eide surm eelmisel aastal. Arvestades, et Johaug naasis suusakarusselli alles sel hooajal, kasvasid pinged detsembri keskpaigaks üle pea.

«Minu ümber on palju pinget. Olen viimaste aastatega palju õppinud ning oskan enda eest hoolt kanda. Räägin igapäevaselt spordipsühholoogiga,» ütles Johaug, kes kasutab vaimu tervena hoidmiseks Brit Tajet-Foxelli abi. «Ta aitab mind rahulikuna hoida, mis omakorda aitab minul oma sooritusele keskenduda.»

Brit Tajet-Foxell
Brit Tajet-Foxell Foto: Suurbritannia olümpiakomitee

Johaugi mänedžeri Jørn Ernsti sõnul on 30-aastane suusataja enne oma starte silmnähtavalt pinges. Tajet-Foxellist on siinkohal aga palju abi. «Ta on väga oluline inimene. Ta aitab Theresel leida tasakaalu oma mõtete vahel.»

Lisaks Norra murdmaasuusatajate aitamisele töötab Tajet-Foxell ka Briti Olümpiakomitee heaks. Norras super-psühholoogiks ristitud Tajet-Foxell on isiklikult kohal ka Seefeldi MMil. Varasemalt on Tajet-Foxell rääkinud, et keskendub sportlaste abistamisel väikestele detailidele ja kahtlustele. «Keskendud nendele mõtetele, mis jäävad sportlastele pähe kinni, võtavad ära nende elevuse ning ei lase neil perfektset sooritust teha.»

Ühe meetodina kasutab ta loomade pilte ning laseb oma patsientidel neid iseloomujoonte järgi kirjeldada. Selline viis aitavat sportlasel paremini keskenduda ning hoidvat halvad mõtted peast eemal. Näiteks Dagbladetile antud intervjuus kirjeldas Tajet-Foxell tippsportlaskarjääri lõpetanud Marit Bjørgenit kui tiigrit, Johaug olevat aga lumeleopard.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles