Mees, kes võitis Federeri 6:0 ja 6:0

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Federer
Roger Federer Foto: MPI04/Capital Pictures / MPI04/Capital Pictures/Scanpix

Elav tenniseklassik Roger Federer on ATP turniiridel kaotanud seti numbritega 0:6 vaid neljal korral.

Esimesed kolm korda oma karjääri jooksul kaotas Federer seti 0:6 Vince Spadeale, Pat Rafterile ja Byron Blackile 1999. aastal. Viimane kord juhtus see 2008. aasta Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste finaalis Rafael Nadali vastu.

Kuid vaid vähesed inimesed teavad, et Federer kaotas matši 6:0 ja 6:0 1991. aasta augustis, kui tulevane spordiikoon oli vaid 10-aastane. Baselis sündinud mängijahakatis pidi osalema omavanuste turniiril, kuid kuna selles vanuseklassis polnud piisavalt osalejaid, lisati ta vanemate mängijate tabelisse, kus ta kohtus 13-aastase Reto Schmidliga.

Tollel ajal unistas Schmidli profitennisisti karjäärist, kuid on nüüd politseinik. Matš toimus Grüssenhölzli Tennisekeskuses Prattelni väikelinnas. Federer oli seal oma ema Lynette`ga, Schmidli aga isaga. Schmidili ei kaotanud geimigi. «Ma ei tulnud selle pealegi, et tegemist võib olla tulevase tšempioniga. Ta teadis juba siis, et mida väljakul teha, kuid tal puudusid endast vanema mängija vastu relvad, et oma kavatsusi väljakul realiseerida. Federer tegi palju lihtvigu, seetõttu ma nii kerge võidu saingi. Kuigi oli märgata, et mänguplaan oli ta olemas,» rääkis Schmidli Tennis Italianole.

Pärast seda matši läksid Schmidli ja Federeri teed lahku. «Tema valiti välja ja ta sai rohkelt tehnilist koolitust, mina aga jätkasin Arlesheimis, kuid madalamal tasemel. Siis vahetasin ma klubi ja liitusin Baseli Old Boys`iga, sama klubiga, kus mängis Roger,»

Schmidlit ei saatnud edu ka seal, nii kolis ta Austraaliasse, et harjutada  Pat Rafteri klubis. Ta võistles mõnedel satellitturniiridel, kuid tal ei õnnestunud läbimurret profitennisesse teha.

«Mul oli hea serv ja väga hea tagakäsi, kuid ei olnud piisavalt kvaliteeti, et profimängijaks saada,» ütles Schmidli, kes Federeriga kohtus viimati Baselis Swiss Indoorsi ATP 500 turniiril.

«Ta teretas mind, aga meievahelisest matšist me ei rääkinud. Mul on hea meel, et ta mu ära tundis. Edu võib ju pea ringi käima panna, kuid Federer püsib kahe jalaga maa peal. Ta pole muutunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles