Norra suusatamist räsib kodusõda. Pooled noorsportlased kasutavad keelatud võtteid (1)

Toimetas Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusamääre.
Suusamääre. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Ehkki Norra suusatajad tegid tänavu puhta töö nii MMil Seefeldis kui MK-sarja kokkuvõttes, ei paista sealkandis sugugi ainult päike. Järgmise põlvkonna tegemistes nähakse fjordidemaal suurt eetilist probleemi.

Norra ühe suurema päevalehe Dagbladet ajakirjanik Esten O. Säther kirjutas laupäeval, et sealne suusaliit testis Hovedlandsrennet-nimelisel võistlusel 48 osaleja suuski. Tegemist on noorteklassis olulise jõuprooviga, kus tänavu lõi kaasa umbes 800 suusatajat vanuses 15-16.

«Reidi» tulemus jahmatas: iga teise testitud suusapaari määrdeid uurides juures ilmnes märke keelatud fluori kasutamisest. Fluori sisaldavad nn. pulbermäärded parandavad oluliselt suuskade libisemisomadusi, kuid on kallid ja mürgised ehk keskkonnale ja tervisele kahjulikud. Sestap keelas Norra suusaliit eelmisel aastal kõnealuste määrete noorte võistlusel kasutamise, kuid karistusmeetmeid pole seni rakendanud.

Säther kirjutab, et «fluori pruukimine on selge pettus, milles ei saa süüdistada noori sportlasi, vaid nende auahneid lapsevanemaid.» Ta leidis, et nüüd on viimane aeg kõigil pea liiva alt välja tõsta ja probleemile lahendus leida.

Kui alaliit kõnealuse keelu kehtestas, saatnud üks «suusaema» neile kirja, mis iseloomustas paljude vanemate hoiakut.

«Võin öelda sajaprotsendilise veendumusega, et kavatseme fluori kasutada nii Kretsmesterskap kui ka Hovedlandrenn võistlustel. Jätkame nii seni, kuni osavõtjate suuski ei kontrollita. Usun, et minusuguseid leidub veel,» kirjutas anonüümne naine toona.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles