Parimaks eurooplaseks kerkinud Nurme täitis rekordjooksus maratoonari unistuse

Toimetas Silver Tabo
Copy
Tiidrek Nurme mullu suvel peetud kergejõustiku Berliini EMil.
Tiidrek Nurme mullu suvel peetud kergejõustiku Berliini EMil. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Maratoonar Tiidrek Nurme püstitas eile elu kaheksandal maratonil Saksamaal Hannoveris ajaga 2:13.40 isikliku rekordi, parandades mullu kergejõustiku EMil Berliinis joostud tippmarki enam kui pooleteise minutiga.

«Hannoveri maratoni hommikul helistasin treener Markile (ameeriklasest treenerile Mark Mischile – toim) Coloradosse ja Harryle (Harry Lembergile – toim) Eestisse ning jagasin enne pikka jooksuvõistlust viimaseid infokilde. Mainisin ära, et mind on siin poputatud justkui kuninga kassi. Nimelt võistluskorraldajad andsid mulle isikliku hotellitoa, maksid reisi kinni, organiseerisid spordijoogid ja tagatipuks palkasid tempotegijagi,» muljetas 33-aastane Nurme oma blogi vahendusel.

«Võistluseelsed päevad on tippsportlaste jaoks alati ärevad: positiivne ärevus aitab võistlusteks paremini keskenduda. Omamoodi äge kogemus oli kuulda kõrval hotellitoas kaasvõistlejat palvetamas, nii hommikul kui ka õhtul.»

«Igal inimesel omad vahendid, kuidas mõtte – ja tundemaailma korrigeerida. Minagi palvetasin, et seekord maksapisteid ei tuleks, nagu enamus minu maratonidel on olnud,» tunnistas Nurme.

«Võistlus rullus lahti nagu alati: isesuguselt. Esimesed 5 km jooksin juhtgrupis ajaliselt 15.25. Seejärel juhtgrupp tõstis tempot, millele ma ei näinud mõtet reageerida. Lasin vahe sisse ning jätkasin omale sobivas tempos oma tempotegijaga. Viimane üritas mind korduvalt tagasi hoida, kuna kippusin tempot tõstma,» meenutas Eesti esimaratoonar.

«Kuni poolmaratonini jooksime koos, siis astus tema maksapistete tõttu kõrvale. Kuna juhtgrupp oli eest ära ja tagumised mehed nii palju aeglasemad, siis jooksin üksinda edasi, möödudes mitmetest jooksjatest, kes juhtgrupist välja pudenesid. Eriti meeldiv oli mööduda Saksamaa rekordiomanikust ning võistluse peategelasest Arne Gabiusest,» tundis kiireima eurooplasena finišeerinud Nurme heameelt.

«Viimane 12 km oli üsna väljakutsuv, kuna vastu vaatasid kohati tuulised ja pikad sirged ning väsinud ja energiapuuduses keha nõudis oma osa. Õnneks suutsin ennast ületada ning tempot enamvähem säilitada. Kokkuvõtteks uus isiklik rekord 2:13.40 ja kuues koht kõrgetasemelises seltskonnas. Ja mida ei olnud, need olid maksapisted!»

«Tegemist on suure sammuga edasi minu maratonikarjääris. Kogu protsessi käigus õppisin palju uut ja näen kõvasti arenguruumi,» kirjutas Nurme. «Teine hea uudis on see, et näen üle nelja kuu kodumaad! See on hea auhind: kojusõit pikalt reisilt.»

Lisaks Nurmele osales Hannoveri maratonil eestlastest veel Kaia Lepik, kes läbis maratoni esimese poole isikliku rekordi (2:47.49) graafikus, kuid lõpetas tulemusega 2:50.23 ja sai naiste konkurentsis 14. koha.

«2.50.23 polnud kindlasti see aeg, mille järele ma siia tulin, aga vahepeal peabki ebaõnnestuma, et saaks uuesti ja paremini. Luban, et sügisel Berliinis tuleb vigade parandus!» rääkis Lepik Facebooki konto vahendusel. «Poole maani oli kõik hästi ja olin isikliku graafikus, kuid 27. kilomeetrist hakkas pistma ja traditsiooniks saanud WC külastus võttis oma aja. Maraton on maraton ja uuesti ning paremini tegemise võimalust kohe ei ole, aga õppisin palju, nii iseenda kui ka jooksmise kohta. Ja ma tahan endiselt edasi, veel paremaks ja tugevamaks! Mul on siiralt hea meel Tiidreku üle, lihtsalt ülivägev tulemus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles