Blogi: Ajax leppis Juventuse vastu viigiga, Barcelona lahkub Manchesterist võiduga (1)

Postimees Sport
Copy
Ajax - Juventus
Ajax - Juventus Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA

Jalgpalli Meistrite liiga veerandfinaalseeria avakohtumistes tegid Amsterdami Ajax ja Juventus 1:1 viigi, Barcelona teenis võõral väljakul 1:0 võidu Manchester Unitedi üle.

Amsterdamis peetud jalgpallikohtumist asus juhtima külalismeeskond Juventus, kui avapoolaja viimasel rünnakul oli täpne Cristiano Ronaldo. Tegu oli tema karjääri 125. Meistrite liiga väravaga.

Ajax võttis riietusruumi küll värava kaasa, ent tuli sealt välja äärmiselt motiveeritult. Kohe poolaja esimese rünnakuga tõi tabloole viigi David Neres. Ajax kontrollis kogu ülejäänud teise poolaja käiku, kuid loodetud värav jäi sündimata.

Imelisele loole oli lähedal 5. aprillil 19-aastaseks saanud Ajaxi noormängija Jurgen Ekkelenkamp, kes vahetati sisse 75. minutil. Tema esimene Meistrite liiga pealelöök oli ohtlik, kuid Juventuse väravavaht Wojciech Szczesny oli oma ülesannete kõrgusel. Mängu lõpus oli oma võimalus ka Juventusel, kuid Douglas Costa pealelöök lendas posti.

Teises kohtumises alistas Barcelona Luke Shaw 12. minuti omaväravast 1:0 Manchester Unitedi. Kataloonia klubi võiduväravale tegid eeltöö Lionel Messi ja Luis Suarez. Esimene tõi hea palli vasakult äärelt karistusalasse, teine suunas selle peaga ohtlikusse tsooni, kust sündis omavärav.

Enne mängu:

Ajax on kaheksa parema hulgas esimest korda viimase kuueteistkümne aasta jooksul, favoriidistaatuses Juventus mängib veerandfinaalis aga kolmandat aastat järjest.

Ajaxil on üle tüki aja käsil jälle unustamatu hooaeg ning neil on võimalik püüda koguni kolme karikat. Peale Meistrite liiga on nad kõrges mängus koduses meistrisarjas Eredivisies, kus Amsterdami meeskond on viis vooru enne lõppu liidripositsioonil ning 5. mail kohtub Ajax Hollandi karikafinaalis Willem II meeskonnaga.

Eredivisies haaras Ajax juhtohjad pärast seda, kui alistas möödunud nädalavahetusel oma tulevased karikafinaali vastased 4:1 ning ainus konkurent Hollandi jalgpalli tiitlile –​ Eindhoven – viigistas Vitessega 3:3. Mõlemal meeskonnal on 71 punkti, kuid Ajaxil on parem väravatevahe.

Väärib märkimist, et Ajax pole Hollandi kõrgliigas tabeli tipus olnud pärast 2016. aasta maid. Meeskonna peatreeneri Erik ten Hagi siht on võita eelkõige kodune meistritiitel – esimene pärast 2014. aastat. Seda muidugi üksteisega ülihästi klappivate noorte hollandlaste Frenkie de Jongi ja Matthijs de Ligti ning brasiillasest edurivimehe David Neresi toel.

Amsterdami meeskonna 49-aastase juhendaja sõnul tuleb täna suur mäng, kus soosikuks on itaallased. «Juventus pole ainult Ronaldo. Seal on ka Mandžukić​, Bonucci, Chiellini. Kuid kindlasti tekivad ka meil omad võimalused,» ütles ta.

Ajax on kaheksa hulgas ainus tiim, kes jõudnud kvalifikatsiooniringist nii kaugele. Alagrupifaasis jäädi alistamatuks ning seejärel lülitati kahe mängu kokkuvõttes välja suurfavoriit Madridi Real. Mäng Juventusega algab Amsterdami Arenal kell 22. Teises tänases veerandfinaalis kohtuvad Manchester United – Barcelona.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles