Eesti käsipallikoondis kaotas EM-valikmängus Lätile ka võõrsil ning jätkab võiduta

Toimetas Silver Tabo
Copy
Eesti (valges särgis) ei suutnud Läti meeste käsipallikoondisele ka võõral väljakul vastu saada.
Eesti (valges särgis) ei suutnud Läti meeste käsipallikoondisele ka võõral väljakul vastu saada. Foto: Sander Ilvest

Eesti meeste käsipallikoondis jätkab 2020. aasta EM-valiksarjas punktita. Pärast neljapäevast kuueväravalist kaotust kodus Lätile, jäädi samale meeskonnale sama vahega alla ka Valmieras. Läti võidunumbrid olid 30:24 (17:12). Valikturniir lõpeb juunis, mil Eesti kohtub kodus Hollandi ja võõrsil Sloveeniaga.

Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson tegi algkoosseisus kaks muudatust. Vasakule äärele tuli Henri Sillaste ja mängujuhiks veidi üllatuslikultki kaks päeva varem 19. sünnipäeva tähistanud Alfred Timmo. Mäng algas sarnaselt neljapäevasega väravatevaeselt ja puurivahtide hiilgetõrjetega.

Rasmus Ots peatas joonele täiesti vabaks mängitud Egils Politersi viske, ent järgnenud Eesti kiirrünnakul võttis kolleegist eeskuju Arturs Kugis, saades käe ette Karl Toomi üritusele. Läks aega ligi neli minutit, enne kui Maris Veršakovs karistusviskest skoori avas. Toom viigistas kiirelt ja järgmised kaheksa minutit mängitigi sama rütmiga – Läti juhtima, Eesti vastas.

Nils Kreicbergs kasvatas 13. minutil võõrustajate edu kahele väravale, 7:5. Läti kaitses väga jõuliselt ja Eesti sattus rünnakul kohati raskustesse arvulises ülekaaluski mängides. Samal ajal tabasid väga hästi lätlaste suurimad staarid Dainis Krištopans ja Aivis Jurdžs. Suurem mõõn saabus, kui Jürgen Rooba oli karistusviskest 16. minutil seisuks 8:7 teinud.

Eesti jäi kuueks minutiks «kuivale», Läti tegi 4:0 vahespurdi ja läks 12:7 ette. Sivertsson jagas mängukoormust ühtlasemalt kui eelmises mängus, väravasuulegi tuli Otsa asemele Marius Aleksejev. Meie koondis suutis korduvalt vahe kolmele väravale vähendada, ent ei enamat ning vaheajale mindi Läti 17:12 eduseisus.

Teine pooltund ei alanud eriti paremini, lätlased leidsid joonel jätkuvalt Politersi, kes 34. minutil tegi 20:13. Eesti poolel tabasid järjest Dener Jaanimaa ja Sillaste, kuid siis tuli valus kiirrünnak, kus Sillaste vise lendas latti ja tagasipõrkunud palli ei suutnud Toom väravavaht Raitis Purinšist mööda saata.

Läti sai sellest vaid hoogu juurde ning vahe hakkas veelgi kasvama, kuna eestlastel oli rünnakul probleeme realiseerimisega. 49. minutil viis Emils Kurzemnieks kodumeeskonna edunumbrid kahekohaliseks – 28:18. Eesti hoidis küll seejärel vastaseid kaheksa minutit väravata, ent ise tabati selle aja jooksul vaid kolm korda.

Sivertsson andis mänguaega kõigile palluritele, nagu Lätigi, ehkki Krištopans sai puhkust minimaalselt. Lõpuminutitel suutis Eesti vahet vähendada, aga 24:30 kaotus oli tõsiasi. Timmo ja Sillaste viskasid meie kasuks neli, Rooba, Andris Celminš ja Karl Roosna kolm väravat. Mängu parimana tabas Politers viis korda.

«Tõeliselt kummaline tunne, sest mängisime rünnakul oluliselt paremini kui neljapäeval. Õppisime palju ja suutsime muudatusi ka ellu viia, viskasime 24 väravat, aga mingil hetkel jäime realiseerimisega hätta. Lisaks mängis Läti täna rünnakul samuti tõesti hästi, visates suurepärase protsendiga,» kommenteeris Sivertsson.

«Üks valus moment oli avapoolaja keskel, kui vastastele jäeti selge karistus andmata Celminšile näkku löömise eest ja meie kaotasime rütmi ning jäime viiega taha. Aga ka teisel poolajal lõime olukordi, kuid kahjuks ei kasutanud häid võimalusi,» analüüsis Eesti koondise peatreener.

Alfred Timmo algkoosseisu edutamist selgitas Sivertsson järgmiselt: «Nägime treeningutel, et ta on selleks valmis ja mõtlesime, et miks mitte. Alfred tegi suurepärase mängu! Usun, et tal on suur tulevik, olgu siis mängujuhina või kui kehamassi ja lihaseid juurde tuleb, viskava vasaksisemisena.»

Eesti koondise koosseis: Ots, Aleksejev; Rooba (3 väravat), Roosna (3), Sillaste (4), Lees, Pärt (1), Johannson (1), Varul, Jaanimaa (2), Celminš (3), Toom (1), Hiiend, Timmo (4), Voika (2), Oberg. Peatreener Thomas Sivertsson.

Läti koondise koosseis: Kugis, Purinš; Kreicbergs (4), Arajs, Jurdžs (4), Kurzemnieks (3), Veršakovs (4), Lilienfelds (3), Krištopans (4), Klešniks, Pilpuks, Ermanis, Strazdinš (2), Pančenko (1), Politers (5), Meikšans. Peatreener Armands Uščins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles