Poisikesed tulid ja tegid: Ajax kukutas Ronaldo ja Juventuse

Postimees Sport
Copy
Foto: Steven Paston / EMPICS Sport

Jalgpalli Meistrite liiga esimesed poolfinalistid on Amsterdami Ajax ja FC Barcelona. Ajax alistas korduskohtumises võõrsil 2:1 Juventuse, teenides kahe mängu kokkuvõttes 3:2 võidu. Barcelona oli kodus 3:0 üle Manchester Unidetist, kahe mängu kokkuvõttes jäi seis 4:0.

Torinos peetud mängu läks Juventus 28. minutil taaskord Cristiano Ronaldo peaga löödud väravast juhtima, kuid juba kuus minutit hiljem tõi Donny van de Beek tabloole viigi. Ajaxi võiduvärava lõi 67. minutil meeskonna 19-aastane kapten Matthijs de Ligt. Ajax kontrollis kohtumise teist poolaega ning omas ka mitmeid võimalusi skoori suurendamiseks, kuid tihtipeale mängiti olukorrad üle.

Ajax ootab oma poolfinaali vastast paarist Manchester City - Tottenham. Avamängus teenis Tottenham kodus 1:0 võidu.

Viimati kaotas Juventus play-offis väljaspool viie tugevama Euroopa liiga seas mängivale meeskonnale 1981/82 hooajal. Toona sai neile saatuslikus Belgia klubi Anderlecht.

Kõikide Juventuse väljalangemismängude peale oli Ronaldo ainus, kes nende poolt skoori tegi. Meistrite liigas on ta löönud nüüd 126 väravat, millest 65 on tulnud väljalangemismängudes. Mõlemad näitajad tähistavad rekordit.

Barcelona tegi Manchester Unitediga asjad selgeks sisuliselt 20 minutiga. Esmalt viis Lionel Messi 16. minutil kodumeeskonna 1:0 juhtima. Neli minutit hiljem oli taaskord täpne Messi, kui värav sündis David De Gea jämedast prohmakast. Barcelona kolmanda värava lõi 61. minutil Philippe Coutinho. Kõik Kataloonia klubi väravad löödi väljaspoolt karistusala.

Barcelona vastane selgub paarist Porto - Liverpool. Avamängu Inglismaal võitis Liverpool 2:0.

Manchester United polnud varem Euroopas kahest mängust koosnevat play-offi nelja väravaga kaotanud. Lisaks on United kaotanud kõikide sarjade peale järjest nüüd neli võõrsilmängu. Viimati juhtus see 1999. aastal. Sealjuures osales meeskonna peatreener Ole Gunnar Solskjær toona kõigis nendes mängudes.

Enne mänge:

Avakohtumine Ajaxi ning Juventuse vahel lõppes 1:1 viigiga, mis on jätnud võimalused õhku mõlemal poolel. Ajaxi koduväljakul toimunud kohtumises läks Juventus küll Cristiano Ronaldo väravast avapoolajal juhtima, kuid teise poolaja alguses suutis David Neres seisu viigistada ja nii on mõlemal võistkonnal omad võimalused olemas.

Kerge eelis selles paaris on kindlasti Juventusel, kellel on võõrsil löödud värav all ning nüüd koduväljakule tulles pole suurt põhjust muretsemiseks. Samas on Ajax suutnud sel hooajal Meistrite liigas varemgi üllatusi valmistada – näiteks suudeti võõrsil alistada Madridi Real 4:1 ning nii veerandfinaali jõutigi.

Suurim küsimus Ajaxi noore meeskonna kohal on see, kas ja kuidas suudetakse peatada Ronaldo? Portugallane on Ajaxi vastu viimase viie kohtumisega löönud koguni kaheksa väravat ning Meistrite liigas viimase kahe kohtumisega neli väravat. Kas Ajaxi noored leiavad rohtu Juventuse ründestaari vastu?

Barcelona ja Manchester Unitedi kohtumises on asjad veidi selgemaks tehtud. United suutis avakohtumises koduväljakul näidata soliidset mängu, kuid siiski tuli Inglismaa võistkonnal vastu võtta 0:1 kaotus ning Barcelona koduväljakul korduskohtumises asjad kindlasti kergemaks ei lähe.

Unitedi esimene hea hoog pärast peatreeneri Ole Gunnar Solskjaeri tulekut on möödas. Viimase kuue kohtumisega on kirja saadud vaid kaks nappi 2:1 võitu ja neli kaotust. Barcelona on seevastu küllaltki korralikus hoos, sest viimased kaheksa mängu pole nad kaotust tunnistama pidanud.

Ka kihlveokontorid peavad Barcelonat kindlaks favoriidiks. Hispaania meeskonna koefitsient jääb 1,40 juurde, samas kui Unitedi koefitsient kõigub 9,00 juures. Ajaxi võidu puhul makstakse raha tagasi viiekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles