Suri Jaapani kuulus kestvusjooksu treener Koide

Postimees Sport
Copy
Treener Yoshio Koide koos oma kuulsaima õpilase Naoko Takahashiga pärast ajaloolist maailmarekordijooksu, 2001. aasta Berliini maratonil.
Treener Yoshio Koide koos oma kuulsaima õpilase Naoko Takahashiga pärast ajaloolist maailmarekordijooksu, 2001. aasta Berliini maratonil. Foto: Insidefoto / imago images / Scanpix

Maailmakuulus Jaapani maratonijooksu treener Yoshio Koide suri 80-aastasena kopsupõletikku, teatas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF.

Yoshio Koide treenis enam kui 20 naismaratoonarit alla 2:30 tasemele, viies seeläbi Jaapani maailma juhtivate maratoniriikide hulka. Tema parimaks õpilaseks oli Naoko Takahashi, kes Koide käe all harjutades tuli 2000. aastal Sydney olümiavõitjaks, joostes olümpiarekordi 2:23:14, mis pidas vastu 12 aastat.

Vaid aasta hiljem sai Takahashist esimene naine ajaloos, kes purustas 2:20 barjääri, joostes Berliinis uuteks maailmarekordinumbriteks 2:19:46.

Takahashi kinkis auhinnaraha tänutäheks treenerile, öeldes toona väljaandele Japan Times: «Tänu treener Koidele tulin ma olümpiavõitjaks, jooksin maailmarekordi ning sain inimeseks, kes olen praegu. Ta ohverdas oma kalli aja, et mind kannatlikult treenida. Olen talle väga tänulik ja mul on võimatu teda piisavalt tänada.»

Koide treenis lisaks Hiromi Suzukit - 1997. aasta Ateena maailmameistrit - ning Yuko Arimorit, kes teenis 1992. aastal Barcelona olümpial hõbeda ning neli aastat hiljem Atlantas pronksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles