Istanbuli võim Euroliigas: Fenerbahce jälle, Anadolu Efes üle pika aja finaalturniiril

Kris Ilves
, reporter
Copy
Adrien Moerman (nr.18) Anadolu Efes Istanbulist võitlemas Ante Tomiciga (44) FC Barcelona Lassast edasipääsu eest poolfinaali.
Adrien Moerman (nr.18) Anadolu Efes Istanbulist võitlemas Ante Tomiciga (44) FC Barcelona Lassast edasipääsu eest poolfinaali. Foto: Kaan Baytur - Depo Photos/Zumapress.com

Kui mullu mängisid Euroopa tugevaima klubisarja finaalturniiril nelja riigi meeskonnad, sealhulgas leedukate Kaunase Žalgiris, siis tänavu murdsid ihaldatud karikale nii lähedale suisa kaks Istanbuli esindust. Neist üks mängib kindlasti ka finaalis.

Nimelt lõppes kolmapäeval ainus viiemänguliseks veninud veerandfinaalseeria, kui Anadolu Efes alistas otsustavas lahingus Barcelona 80:71 ja pääses 18-aastase pausi järel finaalturniirile. Poolfinaalis ootab Efesit ees aga tuline Istanbuli derbimatš Fenerbahcega, kes lülitas veerandfinaalis mängudega 3:1 konkurentsist Žalgirise ja jõudis nii kaugele juba viiendat aastat järjest.

Mõistagi hõõrub Türgi korvpallipublik käsi kokku, sest esimest korda Euroliiga ajaloos on kaks nende tiimi finaalturniiril. «Fenerbahce on Euroopa parim meeskond. Seal on parim personal eesotsas peatreener Željko Obradoviciga. Ma loodan, et kõik Türgi fännid Vitorias naudivad seda poolfinaali,» märkis Efesi juhendaja Ergin Ataman.

Murelikud on aga Türgi läänenaabrid Kreekast. Teist aastat järjest ei pääsenud kõrgete kohtade nimel heitlema kumbki sealne suurklubi, ei Ateena Panathinaikos ega Pireuse Olympiakos. Kahe peale üheksa Euroliiga tiitlit noppinud klubid on mõõnas.

Käesoleval kümnendil pole toimunud ühtegi Euroliiga finaalturniiri Madridi Reali või Moskva CSKA osaluseta, Euroopa hiiud on pea alati nelja parema hulgas. Real jälgis finaalturniiri pealtvaatajana aastatel 2010, 2012 ja 2016, kuid CSKA oli siis kohal. Aga kui CSKA aastal 2011 puudus, hoidis lippu kõrgel Real.

Ma loodan, et kõik Türgi fännid Vitorias naudivad seda poolfinaali.
Anadolu Efesi peatreener Ergin Ataman.

Real ja CSKA kohtuvad teist aastat järjest omavahel poolfinaalis, eelmisel hooajal jäid 92:83 peale hispaanlased, kes võitsid hiljem ka klubi ajaloo kümnenda Euroliiga trofee. Kui Real pääses tänavu Panathinaikosega kohtudes veerandfinaalist läbi puhaste paberitega, siis CSKA pusis Vitoria Baskoniaga neli korda, saades siiski mängudega 3:1 edasi.

Tänavune finaalturniir toimub 17.–19. maini Hispaanias Vitorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles