Blogi: Soome tuli kaotusseisust ajaloos kolmandat korda maailmameistriks (3)

Silver Tabo
, reporter
Copy
Soomlaste kapten Marko Anttila (keskel) kerkis põhjanaabrite kangelaseks, kui viskas 0:1 kaotusseisust kaks väravat. Ühtlasi skooris 33-aastane Anttila kolm mängu järjest ehk siis nii veerandfinaalis, poolfinaalis kui ka finaalis.
Soomlaste kapten Marko Anttila (keskel) kerkis põhjanaabrite kangelaseks, kui viskas 0:1 kaotusseisust kaks väravat. Ühtlasi skooris 33-aastane Anttila kolm mängu järjest ehk siis nii veerandfinaalis, poolfinaalis kui ka finaalis. Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Soome jäähokikoondis tuli ajaloos kolmandat korda (1995, 2011, 2019) maailmameistriks, kui alistas finaalis 0:1 kaotusseisust tulemusega 3:1 Kanada. Seejuures oli viimati kaheksa aastat tagasi samuti Slovakkias maailmameistriks kroonitud Soome kaotanud kõik kolm eelmist finaali 26-kordsele ilmameistrile Kanadale.

Kohtumist aktiivselt alustanud Kanada asus finaalmängu kümme minutit pärast avavilet juhtima, kui sihile jõudis Shea Theodore (10.02). Ehkki Kanada jätkas domineerimist, siis soomlased pidasid survele vastu.

Teist kolmandikku oli mängitud kõigest 2 minutit ja 35 sekundit, kui tabloole tõi 1:1 viiginumbrid soomlaste kapten Marko Anttila, kes skooris kolmandat mängu järjest. Soomlased said tabamusest nähtavalt indu juurde ning kontrollisid matši mõnda aega, kuid kolmandiku teine pool kuulus taas Kanadale, kes tabas mitmel korral Soome väravavahi Kevin Lankineni valvatava puuri raame, kuid teine periood lõppes viigiseisul.

Viimase kolmandiku alguses läks aga 2:1 juhtima Soome, kui oma mängu teise värava viskas 33-aastane Anttila. Ehkki Kanada jätkas domineerimist, siis soomlased pidasid vastu ning hoopis lõpu eel (55.54) otsustas mängu saatuse Harri Pesonen, kes viskas lõppseisuks 3:1.

Soome tegi finaali jooksul 22 pealeviset Kanada 44 vastu.

Enne mängu:

Soome ja Kanada kuulusid tänavu mõlemad A-alagruppi, mille võitis kuue võidu ja 18 punktiga Kanada. Kusjuures ainsa kaotuse kinkis 26-kordsele maailmameistrile 16 silmaga teisena lõpetanud Soome, kes alistas Kanada alagrupikohtumises tulemusega 3:1.

Veerandfinaalis lülitas Soome lisaajal skooriga 5:4 konkurentsist viimase kahe aasta meistri Rootsi ning eilses poolfinaalis sai tulemusega 1:0 jagu Venemaast. Kanada alistas aga veerandfinaalis samuti lisaajal numbritega 3:2 mulluse finalisti Šveitsi ning nelja parema seas skooriga 5:1 Tšehhi.

Kui Kanada on 26-kordne maailmameister, siis Soome kahekordne (1995, 2011). Kusjuures viimatine triumf pärineb just tänavu MM-turniiri võõrustavast Slovakkiast, kui kaheksa aastat tagasi alistas Soome finaalis koguni 6:1 Rootsi. Poolfinaalis seljatasid aga üleaedsed skooriga 3:0 Venemaa.

Olgu öeldud, et viimati jõudis Soome MMil finaali kolm aastat tagasi, kui pidi tunnistama skooriga 0:2 just Kanada paremust. Kanada viimane MM-finaal leidis aset aga 2017. aastal, mil jäädi tulemusega 1:2 alla Rootsile.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles