Ajalugu teinud Soome hokitreenerile võivad avaneda NHLi uksed

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Jukka Jalonen
Jukka Jalonen Foto: Alexander Demianchuk / Alexander Demianchuk/TASS/Scanpix

Soome jäähokikoondise peatreener Jukka Jalonenile võivad avaneda unistuste hokiliiga NHL uksed. Jukka Jaloneni aktsiad on kõvasti tõusnud. Kaks maailmameistritiitlit, üks noorte MM-i kuldmedal ja ka varasemad saavutused teevad soomlasest ühe hinnatuima hokitreeneri Vanas Maailmas.

Kuid NHL on teatavasti Põhja-Ameerika hokitreenerite pärusmaa. Esimene eurooplasest peatreener NHLis, soomlane Alpo Suhonen ütles, NHList keegi eurooplast niisama värbama ei tule.

Suhonen, kes juhendas hooajal 2000-2001 Chicago Blackhawksi, ütles, et treeneritöö Põhja-Ameerika tugevaimas liigas eurooplasele väga kerge ei ole.

«Oi, see oli julm,» rääkis Suhonen. «Kanada treenerid tahtsid mulle kallale tulla. Nii mängu ajal kui pärast mängu. Mulle karjuti, et röövin neilt töö. Nad kaitsevad vere ja higiga neile kuuluvaid kohti,» rääkis Suhonen.

Soomlane jättiski töö NHLis südameprobleemide tõttu. Teine eurooplasest treener tšehh Ivan Hlinka sai pärast üht hooaega Pittsburgh Penguinsis kinga. Ja pärast seda ongi kõik. 

Suhonen on kindel, et Jalonen saaks Põhja-Ameerikas hakkama.

«Aga raskeks läheks. Vahe on kultuuris. Kui aus olla, siis keskmine NHLi hokitreener ei küündi Euroopa tipptreeneri tasemele,» lisas Suhonen.

«Kui Jalonenil tekiks võimalus kasvõi esialgu mingi NHLi klubi teise treenerina alustada, annaks ma 56-aastasele kaasmaalasele kaasa tugeva soovituse,» ütles Suhonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles