Videokokkuvõte: kolmepäevaline purjetamise Eesti MV avaetapp pakkus äärmuslikke olusid

Postimees Sport
Copy

Roomassaares lõppes pühapäeval purjetamise Eesti meistrivõistluste avaetapp. Kolm päeva kestnud Saaremaa Merispordi Seltsi regatil võitis esikoha Zoom8 klassis Tristan Šaraškin, Laser 4.7 klassis Liis Annus ning Optimist klassis Emils Amsils.

Saaremaa Merispordi Seltsi regatt Roomassaare sadamas toimus värvikates ilmaoludes, kus noored purjetajad said tunda nii pagilisi puhanguid kui ka laustuulevaikust. Oli nii vihma, päikest kui ka pea läbipaistmatut sudu. Võistluse jooksul pandi proovile nii nooremate kui ka kogenenute purjetajate visadus ja oskused.

Zoom8 klassis võitis pingelises finaalsõidus esikoha juba võistluste avapäevast stabiilselt esikolmikusse kuulunud Tristan Šaraškin. Teiseks purjetas end Romi Safin ning kolmas koht kuulub nii esimese kui ka teise päeva liidrikohal lõpetanud Elisabeth Ristmetsale. Neljanda koha omanik on Katariina Roihu, kes võitis selge edumaaga poolfinaali, millega garanteeris Roihu endale finaalsõidu koha.

Zoom8 klassis peeti kolme päeva jooksul üheksa kvalifikatsioonisõitu, poolfinaalsõit ja finaalsõit.

Laser 4.7 klassi väga emotsioonirohkes ning korraliku tuulega finaalsõidus tuli võitjaks targalt ja rahulikult purjetanud Liis Annus. «Võtsin kogu võistlust väga rahulikult. Ei tulnud siia sooviga ilmtingimata võita. Tänases (eilses – toim) finaalsõidus sõitsin hea tuju ja rõõmsa meelega, ilmselt see tõigi võidu,» kommenteeris Annus heatujuliselt EMV sarja esimese etapi tulemust.

Läti noorpurjetaja Eduards Plavins jõudis pjedestaali teisele astmele. Kolmandaks purjetas end poolfinaali võitjana finaalsõitu jõudnud Aleksander Kuusik. Neljanda koha sai kvalifikatsioonisõitudest liidrina finaalsõitu jõudnud Sten-Markus Andresson.

Laser 4.7 klassis peeti kolme päeva jooksul üheksa kvalifikatsioonisõitu, poolfinaalsõit ja finaalsõit.

Suurima osalejaarvuga Optimist klassis tuli võitjaks lätlane Emils Amsils, kes oli võistluse avapäevast esikolmikus. Teisel kohal sai teise päeva lõppedes liidrikohal lõpetanud Richards Muncins Lätist ning kolmas koht kuulub Mia Marin Lilienthalile.

Optimist klassis peeti kolme päeva jooksul kümme sõitu.

Saaremaa Merispordi Seltsi regatil toimusid Zoom8 ja Laser 4.7 klasside kvalifikatsioonisõidud, kus startisid kõik purjekad koos, reedest pühapäeva lõunani. Esimesed kolm kvalifitseerusid otse finaali ning neljanda kuni kümnenda koha purjetajad poolfinaali. Neljandaks finaalis osalejaks oli poolfinaali võitja. Lõpptulemused esimesest kuni neljanda kohani selgusid finaalsõidu põhjal.

Optimist klassis võisteldi reedel kahes võrdse suuruse ja tasemega grupis. Laupäeval jätkasid 45 paremat võistlejat kuldgrupis ja ülejäänud purjetasid edasi hõbegrupis. Laupäevaste sõitude järel pääsesid hõbegrupi kolm paremat purjetajat pühapäeval kuldgruppi. Võitja selgub kõigi peetud sõitude resultaadist ning halvim sõit arvatakse koondtulemusest maha.

Pühapäeval toimusid Zoom8 ja Laser 4.7 klasside kvalifikatsioonisõidud algusega kell 11, Optimist klassi sõidud algusega kell 12 ning Zoom8 ja Laser 4.7 klasside finaalsõidud algusega kell 14.

Optimist klassis võistles Saaremaa Merispordi Seltsi regatil 76, Zoom8 klassis 27 ning Laser 4.7 klassis 35 noort.

Saaremaa Merispordi Seltsi regati korraldab Saaremaa Merispordi Selts koostöös ASiga Saarte Liinid ja Eesti Jahtklubide Liiduga.

Purjetamise Eesti meistrivõistlused koosnevad kokku kümnest regatist:

  • 31. mai–2. juuni Saaremaa Merispordi Seltsi regatt (Roomassaare) – klassid Optimist, Zoom8, Laser 4.7
  • 14.–16. juuni Pärnu Purjetamisnädal (Pärnu) – klassid Laser Radial, Laser Standard, RS Feva, 29er, 49er, F18
  • 14.–16. juuni Baltic Cup Estonia (Pärnu) – klassid Techno 293, RS:X, Formula, Foil
  • 12.–14. juuli Tallinn Race (Tallinn) – klassid RS Feva, 29er, 49er
  • 2.–4. august Kalevi Jahtklubi meistrivõistlused (Tallinn) – klassid Optimist, Zoom8, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard
  • 9.–11. august Kärdla Cramo Race (Kärdla) – klassid RS Feva, 29er, 49er
  • 30. august–1. september Tallinna Jahtklubi karikavõistlused (Lohusalu) – klassid Optimist, Zoom8, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard
  • 6.–8. september Pirita Surf (Tallinn) – klassid Techno 293, RS:X, Formula, Foil
  • 13.–15. september Pärnu Sügisregatt (Pärnu) – klassid Optimist, Zoom8, Laser 4.7
  • 20.–22. september Tallinna Nädala regatt (Tallinn) – klassid Laser Radial, Laser Standard, RS Feva, 29er, 49er, F18, Techno 293, Formula, Foil
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles