Beckhami karjääri päästnud soomlane annab nõu Eesti talisportlastele

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
David Beckham vigastas 2010. aastal kannakõõlust, kuid jätkas tänu Sakari Orava edukale operatsioonile karjääri. 
David Beckham vigastas 2010. aastal kannakõõlust, kuid jätkas tänu Sakari Orava edukale operatsioonile karjääri. Foto: ANTONIO CALANNI/AP

Sel nädalavahetusel külastab Eestit spordimeditsiini tipptegija, 73-aastane soomlane Sakari Orava. Tänu temale jätkas jalgpallur David Beckham pärast 2010. aasta kannakõõluse vigastust karjääri.

Beckham ei ole kaugeltki ainukene A+ profiiliga sportlane, keda Orava karjääri jooksul aidanud on. Orava oli neljal järjestikusel suveolümpial (1988–2000) Soome olümpiakoondise peaarst, ta on koostööd teinud Madridi Reali, Barcelona, Chelsea, Juventuse ja AC Milani jalgpalliklubidega. Orava on opereerinud ka kergejõustiklasi Haile Gebrselassiet (kahekordne 10 000 meetri olümpiavõitja), Merlene Otteyt (olümpiamängudelt kolm hõbedat ja kuus pronksi võitnud sprinter), aga ka Eesti kolmikhüppajat Kaire Leibakut.

Orava osaleb Eestis talialade kevadseminaril, mida korraldavad suusa- ja laskesuusaliit. Spordimeditsiini ettekannete eest vastutab doktor Madis Rahu, kes kohtus soomlasega esimest korda 1994. aastal.

«Ta on eestlaste suur sõber ning meid alati aidanud. Kui pool aastat ette rääkida, siis pole probleemi teda külla kutsuda. Ta ei tööta enam nii aktiivselt ning lõikab praegu ainult Turus,» selgitas Rahu soomlase küllakutsumist.

Karjääri jooksul on Orava teinud üle 20 000 operatsiooni. «Tema keskmine lõikuste arv tippajal oli 700–800 aastas, täna see kindlasti nii suur enam pole. Eestis ei lõika ükski arst nii palju,» ütles Rahu, kes ise teeb aastas umbes 500 operatsiooni. «Ja ma lõikan palju,» seadis ta soomlase töömahu konteksti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles