Ajaloolise slämmitiitli võitnud Rafael Nadal: ma ei oska selle tähtsust selgitada

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Prantsusmaa lahtised 12. korda võitnud Rafael Nadali naudib hetke võidukarikaga.
Prantsusmaa lahtised 12. korda võitnud Rafael Nadali naudib hetke võidukarikaga. Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

Saviliivaväljakute kuningas Rafael Nadal alistas teist aastat järjest Prantsusmaa lahtiste finaalis Dominic Thiemi ning võitis juba karjääri 12. Roland Garrosi tiitli.

33-aastane hispaanlane on esimene tennisist, kes on ühelt suure slämmi turniirilt võitnud 12 tiitlit. Enne eilset oli Nadal ühel pulgal Margaret Courtiga, kes võidutses Austraalia lahtistel 11 korda. Kokku on Nadali auhinnakapis 18 suure slämmi karikat.

Finaalis olid Nadali võidunumbrid 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. «Ma ei oska selle saavutuse tähtsust isegi selgitada. Kui ma esimest korda 2005. aastal mängisin, ei oleks ma osanud unistada, et mängin siin ka 2019. aastal,» ütles Nadal.

Nadal pole Roland Garrosilt karikaga lahkunud vaid kolmel juhul. 2009. aastal kaotas ta neljandas ringis Robin Söderlingile, 2015. aastal veerandfinaalis Novak Djokovicile ning 2016. aastal pidi ta vigastuse tõttu enne kolmanda ringi mängu turniirist loobuma. Teisisõnu, Nadal on Prantsusmaa lahtistel võitnud 93 matši ning kaotanud kõigest kaks.

Endiselt on kõige rohkem suure slämmi tiitleid – 20 – hispaanlase kangel konkurendil Roger Federeril, Nadal jääb temast maha kahe tiitliga. Kolmandal kohal on selles arvestuses Djokovic 15ga.

Naiste üksikmängus krooniti esimest korda suure slämmi turniiri võitjaks 23-aastane austraallanna Ashleigh Barty (WTA 8.), kes alistas finaalis ühepoolses kohtumises 6:1, 6:3 19-aastase tšehhitari Marketa Vondroušova.

Barty polnud sugugi kindel, et just tennis on tema jaoks õige sport. 2014. aastal otsustas ta tennisega lõpparve teha ning keskendus profikarjäärile kriketis. «Tennis on liiga üksildane spordiala,» selgitas ta toona.

17 kuud hiljem muutis austraallanna meelt. Kui ta kolme aasta eest taas WTA edetabelisse murdis, asus ta maailmas 623. kohal. Alates tänasest on Barty maailma teine reket.

WTA tuuril on austraallanna võitnud neli turniiri, sealhulgas tänavuse Miami Openi. Just kogemus oli märksõna, mis sai 19-aastase Vondroušova üle määravaks. Kui poolfinaalis suutis ta Johanna Konta vastu närvilisest algusest taastuda, siis finaalis ei andnud Barty agressiivne lähenemine tšehhitarile võimalustki. WTA edetabelis teeb Vondroušova sellegipoolest suure edasimineku, tõustes 38. kohalt 16. positsioonile.

Naiste tennises on nüüd viimasel kümnel suure slämmi turniiril olnud üheksa tšempionit: Serena Williams (Austraalia 2017), Jeļena Ostapenko (Prantsusmaa 2017), Garbine Muguruza (Wimbledon 2017), Sloane Stephens (USA 2017), Caroline Wozniacki (Austraalia 2018), Simona Halep (Prantsusmaa 2018), Angelique Kerber (Wimbledon 2018), Naomi Osaka (USA 2018, Austraalia 2019) ning Barty (Prantsusmaa 2019).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles