Eesti koolisõitja sai USA föderatsioonilt kõrge tunnustuse (1)

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Age Luha ja Diamond in Black Ameerikas võistlemas.
Age Luha ja Diamond in Black Ameerikas võistlemas. Foto: Erakogu

Koolisõitja Age Luha, kes viibis kaks viimast aastat Ameerika Ühendriikides, sai seal eduka võistlemise eest USDF ehk Ameerika Ühendriikide Koolisõidu Föderatsiooni poolt taseme hõbe- ja kuldmedali. 

Luha võistles varasemalt edukalt Eestis grand prix’ tasemel, osaledes mitmeid kordi ka Eesti meistrivõistlustel. Ameerikasse minnes võttis ta oma hobused kaasa ja jätkas seal spordi tegemist, noppides kohalikelt võistlustelt võite ja kõrgeid kohti. Ameerikas võistles Luha väikese ja suure ringi tasemel ning sai seal saadud heade tulemuste eest ka tunnustusmedalid.

Igal aastal autasustatakse hooaja saavutuste eest erinevates kategooriates nii parimaid ratsanikke kui ka hobuseid. Eraldi peetakse arvestust nii noortele, seenioritele kui ka ratsanikele üle 50 eluaasta, samuti erinevatele hobusetõugudele.

Tasemete parimate sportlaste selgitamisel on aluseks mitmed kriteeriumid. Näiteks teatud tasemetel pronks,- hõbe- või kuldmedali väljateenimiseks peab ratsanik välja sõitma USDF ametlikel võistlustel ja erinevate kohtunike hindamisel üle 60%. Kuigi esmapilgul võib see tunduda lihtne ülesanne, siis teades Ameerika Ühendriikide kohtunikke süsteemi, mida peetakse üheks maailma parimaks ning millel on kõrgemad nõudmised kui näiteks isegi FEI kohtunikel, siis kindlasti ei ole see kerge ülesanne. Selle tõestuseks on näiteks läbi aegade kuldmedali välja teeninud ainult 1549 ratsanikku.

Eestlanna on oodatud medalite üleandmise iga-aastasele galale USDF’i aastalõpu banketil Savannah’s, Georgias. Samuti avaldatakse kogu medalisaajate info ja tulemused koos piltidega USDF aastaraamatus 2020. aasta veebruaris, mis on USDF ametliku ajakirja lisa.

USDF ehk Ameerika Ühendriikide Koolisõidu föderatsioon on asutatud 1973. aastal, et populariseerida ja toetada kõrgetasemelist koolisõitu Ameerikas. Sinna kuulub hetkel üle 100 klubi ning ligi 30 000 ratsaniku.

Age Luhale omistatud medali sertifikaat.
Age Luhale omistatud medali sertifikaat. Foto: Erakogu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles