Federer võitis gigantide heitluses Nadali ning pääses Wimbledoni finaali

Postimees Sport
Copy
11 aastat tagasi õnnitles Wimbledonis Roger Federer Rafael Nadali võidu puhul.
11 aastat tagasi õnnitles Wimbledonis Roger Federer Rafael Nadali võidu puhul. Foto: Alessia Pierdomenico / AP/Scanpix

Wimbledoni suure slämmi turniiri poolfinaalis alistas Šveitsi tennisist Roger Federer (ATP 3.) oma pikaajalist rivaali Rafael Nadali (ATP 2.) seisuga 7:6, 1:6, 6:3, 6:4 ning jõudis finaali, kus läheb vastamisi maailma esinumbri Novak Djokoviciga.

Esimene sett kulges väga võrdselt ning läks vaja kiiret lõppmängu, et selgitada välja seti võitja. Seal suutis oma paremuse maksma panna Federer, kes võitis kiire lõppmängu seisug 7:3 ning seti 7:6.

Teises setis sai väga hea rütmi sisse Nadal, kes suutis Federeri servigeimi kaks korda murda ning võitis seti kindlalt 6:1.

Kolmandas setis jällegist näitas paremat minekut 37-aastane vanameister, kes suutis Nadali servigeimi murda ning võitis lõpuks 6:3.

Viimases setis oli taaskord natuke parem Federer, kes suutis taas Nadali servigeimi murda ja lõpuks 6:4 setivõiduga matši võita ning finaali jõuda.

Enne matši:

2008. aastal jäi pärast ligi viietunnist mängu peale Nadal 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 ja tuli 22-aastasena esimest korda Wimbledoni tšempioniks. Federeril oli selleks ajaks juba viis Wimbledoni tiitlit ja 13 Suure slämmi karikat.

Nüüd, rohkem kui kümme aastat hiljem on kaks läbi aegade edukaimat tennisisti võitnud kahe peale 38 Suurt slämmi ja teeninud auhinnarahadena kumbki üle 100 miljoni dollari.

Omavahelistes mängudes on edukam olnud hispaanlane 24 võiduga, kuid tuleb arvesse võtta, et koguni 16 kohtumist on toimunud liivaväljakutel. Suure slämmi turniiridel on 33-aastane Nadal Federeri võitnud 10 korda, samas kui šveitslane on suutnud hispaanlast alistada vaid kolmel korral.  

Neist kolmest kaks võitu on Federer saanud Wimbledonis - 2006. ja 2007. aasta finaalides.

Viimati purustas Nadal kaheksakordse Wimbledoni tšempioni Roland Garrosi poolfinaalis 6:3, 6:4, 6:2.

«Ma jooksen vähem, seega pean paremini servima. Olen 33 ja tõenäoliselt ei suuda enam aastas 20 nädalat võistelda,» ütles Nadal.

«Aga ma teen kõike paremini kui üheksa aastat tagasi. Servin paremini, tagakäsi on parem, volled ja isegi lõiked on palju paremaks läinud,» lisas ta.

37- aastane Federer on vanim mees Suure slämmi poolfinaalis pärast 1991. aastat, kui Jimmy Connors mängis 39-aastasena US Openil Jim Courieri vastu.  

Kuigi Federer mängib universaalselt väga hästi igal väljakukattel, on Wimbledoni muruväljak siiski kõige tõenäolisem paik, kus Šveitsi veteran võiks suurendada oma tiitlite arvu. Samas on mängijad tänavu kurtnud, et All England Clubi muru on aeglasem kui varasematel aastatel. See oleks vesi Nadali veskile. Nii imelik, kui see ka ei tundu, jagavad tenniseasjatundjad arvamust, et 33-aastane Nadal ja 37-aastane Federer mängivad mõlemad paremini kui kümme aastat tagasi. Seega on tennisehuvilistel täna võimalus osa saada ehk ühest ajalukku minevast matšist.

Aegade jooksul sõbrunenud, kuid tenniseplatsil alati vägevad rivaalid tulevad Wimbledonis väljakule pärast serblase Novak Djokovici ja hispaanlase Roberto Bautista-Aguti matši. Esimene poolfinaal algab Wimbledonis kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles