Esimesena medalita jäänud Hausenberg: «Täielik jama! Tahtsin 8.10 hüpata.»

Andres Vaher
, reporter
Copy
Hans-Christian Hausenberg EMil Gävles.
Hans-Christian Hausenberg EMil Gävles. Foto: Eesti Kergejõustikuliit

Hans-Christian Hausenberg sai kuni 23-aastaste kergejõustliklaste EMil Rootsis Gävles isikliku rekordi 7.86ga neljanda koha, kuid ei tundnud tehtust vähimatki rahulolu.

«Kohaga jään enam-vähem rahule, tulemusega absoluutselt mitte. Täiesti jama tuju on praegu. Aga küll läheb paremaks,» lausus Hausenberg veerand tundi pärast etteaste lõppu otsekoheselt.

«Arvasin, et olen suuteline hüppama vähemalt 8.10,» lisas 20aastane sportlane. Meenutusele, et just selle tulemusega võrdub Erki Noole Eesti rekord, vastas Hausenberg lõbusalt: «Ma ei mõelnudki sellele. Aga no hea küll, siis 8.11!»

Ta kirjeldas võistlust: «Kohe algusest peale hakkas tehnika logisema ja kindlus kadus. Ma ei teagi ausalt öeldes täpselt, mis ma seal üldse tegin. Kääri peaksin hüppama.»

Kahe esimese katse järel oli Hausenbergil protokollis kaks risti. «Läksin ja kuulasin lihtsalt rahulikult muusikat. Ei olnud närvis,» meenutas ta enda parimaks katseks valmistumist. Kolmas õhulend kanduski 7.86 kaugusele ning Hausenberg uuendas isiklikku tippmarki 9 sentimeetri võrra.

Medalite hind oli ülimalt kõrge. Kreeklane Miltiadis Tentoglou püstitas 8.32ga täiskasvanute Euroopa hooaja tippmargi. Hõbe läheb 8.19ga Hector Santosega Hispaaniasse ja pronks täpselt kaheksa meetriga Gabriele Chilaga Itaaliasse.

«Olen selle aasta jooksul teinud umbes viis kaugushüppetrenni. Viimasel kahel nädalal sai seda harjutatud veidi tõsisemalt,» tõi ta kuuldavale jahmatava fakti.

Kui mõnigi spets on avaldanud arvamust, et Hausenberg peaks kümnevõistluse jätma ja kolimagi kaugushüppe manu, siis seepeale lausus andekas kergeatleet nüüd: «Ei ole muutusele üldse mõelnud. Olen veel nii noor. Paljud ei saa vist sellest päriselt aru. Mitmevõistlust ma kindlasti ei jäta. Kavatsen hoopis nüüd Eesti meistrivõistlustel ka sel alal puhanuna hea tulemuse teha.»

Hausenberg jõudis täna lähedale, et tõusta teiseks Eesti meeskergejõustiklaseks, kes võitnud tiitlivõistluste medali kahel erineval alal. Kümnevõistluses sai ta nelja aasta eest noorte MMilt pronksi. Esimesena suutis sama 13 aasta eest Margus Hunt, kellele riputati 2006. aasta juunioride MMil nii kuulitõukes kui kettaheites kaela kuldmedal.

Eesti õrnema soo kergeatleetidest on taolise teoga hakkama saanud aga Ksenija Balta - juunioride EMi pronks seitsmevõistluses (2005) ja täiskasvanute sise-EMi kuld kaugushüppes (2009).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles