Neli kuulsat poksijat, kes oma elu poksiringi jätsid

Postimees Sport
Copy
Ameerika profipoksija Leavander Johnson (vasakul).
Ameerika profipoksija Leavander Johnson (vasakul). Foto: Eric Jamison/The Associated Press

Poksimine on üks äärmiselt ohtlik spordiala, mille käigus viga saamine ei ole üllatav. Lüüakse valdavalt pea piirkonda ning just seetõttu on poksijatel väga suur risk ajukahjustuse tekkeks.

Poksiuudiste portaal Irish Boxing toob välja, et selle ala esindajatel on lisaks peavaludele ning pearinglusele tihtipeale ka kergemad ajukahjustused ning kõnehäired. Irish Boxing on toonud välja neli tuntud poksijat, kes ringis surmavalt viga on saanud.

Pedro Alcázar

Päris nimega Guillermo Gonzalez poksis valdavalt pseudonüümi Pedro Alcázar nime all. Ta oli Panama poksija, kes kuulus kergkaalu kaaluklassi ning tema nimel oli 25 võitu, üks viik ja üks kaotus. Matš, kus Pedro Alcázar surmavalt viga sai toimus aastal 2002, 22. juulil. Ta kaotas Fernando Montiel’ile, kuid ei tundud end kohe pärast matši halvasti. Tagajärjed jõudsid kätte kaks päeva hiljem, kui ta kaotas hotellitoas teadvuse ning suri haiglas.

Leavander Johnson

Ameerika profipoksija, kes võitis vaid kaks kuud enne oma surma rahvusvahelise poksivõistluse tiitli, võitis oma karjääri jooksul 42-st kohtumisest 34.

2005. aastal võistles Johnson rahvusvahelise tiitli nimel mehhiklase Jesús Chávez’iga. Matšil pidi sekkuma kohtunik, kui Johnson üheteistkümnendas raundis Chávez’i löögirahe alla sattus. Johnson ütles pärast riietusruumis, et tunneb end väga halvasti, mille peale ta kohe haiglasse viidi. Johnson’ile tehti erakorraline operatsioon, kuid kahjuks ei õnnestunud tema elu päästa.

Robert Wangila

Keenia profipoksija näol on tegemist vaid 21-aastase sportlasega, kes võitis 1988. aastal olümpiamängudel kuldmedali. Tema tõi Keenia poksimaastiku kaardile ning on siiamaani ainuke Keenia poksija, kes olümpiamedali võitnud.

Kohtumine ameeriklasest David Gonzales’ega lõppes kahjuks noore sportlase surmaga. 1994. aastal kukkus Wangila pärast matši riietusruumis kokku ning kaks päeva hiljem tunnistati ta haiglas surnuks.

Ed Sanders

Edward Sanders on tuntud ka Big Ed nime all ning tema oli Ameerika poksija, kes teenis olümpial kuldmedali. Sandersil oli väga edukas karjäär juba enne 20-aastaseks saamist. Ta võitis isegi raskekaalu tšempioni Kirby Seals’i ning teenis oma esimese suure tiitli.

Ta oli tuntud ning armastatud sportlane, kes oli pidevalt väljaannete esikaantel ning temast kirjutatud artiklid on siiani hinnatud. 

Sandersi saatuslik matš toimus 1954. aastal, Willie James’i vastu. Üheteistkümnendas raundis lõi James Sandersi nokauti. Enam Sanders ei ärganud ning suri vahetult pärast matši. Tema puhul teeb loo veel kurvemaks asjaolu, et arstide sõnul kaebas Sanders pidevaid peavalusid. Seetõttu arvatakse, et tal võis olla varasem terviseprobleem, mis surmaga lõppenud matši ajal süvenes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles