Küpsem Glebova tõusis tagasi troonile

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olles kuulnud Gerli Liinamäe hindeid,        võis Jelena Glebova võidukalt rusikat vibutada, kuues meistritiitel ja EM-pilet olid käes. Mõtlikult vaatab pealt treener     Igor Krokavec.
Olles kuulnud Gerli Liinamäe hindeid, võis Jelena Glebova võidukalt rusikat vibutada, kuues meistritiitel ja EM-pilet olid käes. Mõtlikult vaatab pealt treener Igor Krokavec. Foto: Mihkel Maripuu

Gerli Liinamäe liugles jääl ja valmistus vabakavaks, samal ajal teatati Jelena Glebova skoor: 101,87 punkti. «Gerlil oli praegu ainuke variant võita puhta sõiduga,» hindas Eesti iluuisukoondise peatreener Anna Levandi.
 


16-aastane Liinamäe tuli tänavustel iluuisutamise Eesti meistrivõistlustel starti tiitlikaitsjana. Kui mullu mõjus tema võit tõelise üllatuspommina, siis seekord oli teada, et kahe neiu vahel läheb tihedaks rebimiseks ja mängus polnud ainult Eesti meistrikuld, vaid ka pääse Euroopa meistrivõistlustele.

Kuigi Glebova kukkus vabakavas ühel hüppel, hindasid kohtunikud tema vabakava kõrgete punktidega. Lühikava järel juhtinud Liinamäe senine rekord täiskasvanute klassis oli 89,66 punkti, seega pidanuks ta Glebova ületamiseks korralikult tippmarki parandama.

Paraku kukkus ka 16-aastane tiitlikaitsja ja teenis 94,92 punkti, mis tähendas, et kuuendat korda tuli Eesti meistriks kahe kavaga 152,28 punkti kogunud Glebova ning Liinamäe sai 147,57 punktiga hõbeda.
«Üks kukkumine ja paar komistust, nii ta läks,» hindas Liinamäe ise.

Liinamäe tegi lühikavas oma karjääri parima soorituse, teenides puhta sõidu eest 52,65 punkti ja ületades oma senise rekordi kaheksa silmaga. Glebova aga takerdus kaskaadil ja sai kohtunikelt 50,40 punkti. Seega lahutas neid enne otsustavat vabakava vaid 2,24 punkti.

«Teadsin, et ainult kaks punkti on vahet, see ei ole üldse palju,» sõnas Glebova, kes uskus, et suudab siiski tiitli võita. «Tavaliselt olen mina alati lühikava järel parem, eelmisel aastal juhtisin vist üheksa punktiga, see oli lihtsalt natuke ebatavaline tunne, et olin nüüd teine.»

Väike jalavigastus

Glebova avaldas, et tema ettevalmistusele pani suure põntsu treeningul saadud jalavigastus – ta kukkus ning väänas parema jala välja.

«See juhtus umbes 15 päeva tagasi, kuus päeva ei saanud ma üldse uisutada, ligi kümme päeva tagasi hakkasin vaikselt vasakust jalast hüppama,» meenutas Glebova vigastuse kronoloogiat. «Neljapäeval jõudsin Tallinna ja siis sain juba ka paremast jalast hüpata, aga sisuliselt oli mul ainult kaks päeva aega harjutada. Ma ei saanud kava sisse sõita, elemendid polnud valmis. Seda enam olen rahul, et suutsin kava teha enam-vähem niimoodi nagu kuu aega tagasi.»

Vigastuse tõttu pidi ta ka pisut oma kavasid muutma. «Lühikavas hüppasin lutz’u asemel salchow’i, vabakavas rittberger’i tegin, aga ülejäänud hüpped olid vasakust jalast,» selgitas ta. «Nüüd ma enam valu ei tunne, saan USAs hakata jälle kõvasti harjutama.»

22-aastane Glebova tunnistas, et tänavused meistrivõistlused olid pinge poolest ühed tema karjääri raskemad. «Tunnen, et olen nii tugev, et selle kõigega hakkama sain,» rõõmustas kevadest USAs harjutav Glebova. «Keegi polnud mind pool aastat uisutamas näinud, tundsin, et kõik ootavad, kuidas ma muutunud olen. Tahtsin tulla siia oma parimas vormis, kahjuks päris nii ei läinud, aga võin siiski rahule jääda.»

«Olen väga õnnelik, ta on psühholoogiliselt palju edasi arenenud  ja ta võitles kõvasti,» oli ka Glebova treener Igor Krokavec hoolealusega rahul. «Loomulikult oli õhus palju pinget, aga ta sai sellega ilusti hakkama. Olen tema üle väga uhke, et ta kodupubliku ees sellest pingest üle suutis olla ja võitis.»

Kuigi nii mõnigi emotsionaalsem inimene pahandas pärast võistlust, et kohtunikud hindasid ebaausalt ja Liinamäele tehti ära, kinnitas Glebova endine juhendaja, kogenud treener Anna Levandi, et tulemus oli igati õiglane.

«Punktid olid natuke kõvad, aga see oli teenitud võit,» nentis ta. «Võistlust oli põnev vaadata, pinge püsis ja kummalgi ei tulnud midagi kergelt. Kuid Gerlil oli praegu ainuke variant võita puhta sõiduga, aga kui Glebova saab vigastusest üle, on ta selgelt parem.»

Mis kaalukausid Glebova poole kallutas? «Sõiduvabadus ja naiselikkus, tema kiirus oli parem. Leena on küps uisutaja,» arutles Levandi. «Gerlil on suurepärased elemendid, aga nad peavad ka teise poolega tegelema. Tal on praegu trennivälimus, meie omal ajal tegelesime Glebovaga sellega kõvasti. Muidugi on vajalikud hüpped ja piruetid, aga iluuisutamises loeb ka välimus – milline on soeng ja milline kleit.»

Tõsi, kui vaadata vabakava punkte, siis tehnika eest sai paremad hinded Liinamäe, kellele kohtunikud andsid 50,19 punkti, samas kui Glebova teenis 49 punkti, kuid komponentide hinne oli Gleboval selgelt parem – 53,87, Liinamäel aga 45,73.

«Komponentide hinnet on raskem tõsta,» nentis Liinamäe treener Tiiu Valgemäe. «Aga see on võimalik, meil on Viesturs Jansons ja me palkasime Olga Kosmina. Tiim kasvab ja töö käib.»

Liinamäe kinnitas, et pole meistritiitlita jäämise pärast pettunud. «Olen pidanud koolist palju puuduma, nüüd ongi hea, saan sellega tegeleda ja siis jälle juunioridele keskenduda,» lausus Liinamäe häbelikult naeratades.  

Liinamäel raskem kava

Sama meelt oli ka Valgemäe. «Võitis kohtunike arvates parim. Negatiivne aur on välja lastud, pettumus oli juba siis ära, kui Gerli rittberger’il kukkus,» sõnas Valgemäe. «Nüüdseks on see kadunud. Kaotasime kuldmedali, aga võitsime teise koha. Mina olen temaga väga rahul.»

«Saame selle medali tagasi, see ei kao kuskile, Gerli on ju Glebovast kuus aastat noorem, mis tähendab, et Gleboval on ka kuus aastat rohkem kogemusi,» lisas Valgemäe.

Kuid Valgemäe tõdes, et kui kavade taset hinnata, oli Liinamäe vabakava Glebova omast selgelt keerulisem. «Iluuisutamises on kuus hüpet ja Gerli kavas on need kõik. Gleboval puudus kaks rasket hüpet – flip ja lutz,» kommenteeris ta.

«Tugevam võitis, aga fakt on, et tehniliselt oli tema kava kergem kui Gerlil. Küsisin ka Gerlilt, kas ta tahab kava kergemaks teha, kuid ta soovis teha raskema variandi ja minu arvates oli ta väga tubli.»

Mullustel Eesti meistrivõistlustel alles 3. kohaga leppima pidanud ning seetõttu ka EMilt eemale jäänud Glebova kinnitas, et muudavad koos treeneriga jaanuari lõpus Inglismaal Sheffieldis peetava EMi jaoks mõlemad kavad raskemaks. «Vigastus oli nüüd väike tagasilöök, aga loodan, et EMil olen tippvormis,» avaldas neljapäeval USAsse tagasi lendav Glebova.

Naisjuunioride arvestuses tegi hea tulemuse Sindra Kriisa, kes võitis meistritiitli 108,29 punktiga. Meeste üksiksõidus võitis seitsmenda meistritiitli Viktor Romanenkov, parim meesjuunior oli Daniel Albert Naurits.
Jäätantsus tegid väga hea etteaste Irina Štork ja Taavi Rand, kes said 142,83 punktiga kindla esikoha.

Juunioride seas võidutsesid 107,56 punktiga alles juulikuust saadik koos uisutavad Johanna Allik ja Paul Bellantuono. 

TABLOO
Iluuisutamise Eesti ­meistrivõistlused
Jäätants

Seeniorid: 1. Irina Štork – Taavi Rand 142,83 punkti, 2. Hanna Maria Tammo – Geido Kapp 68,98.
Juuniorid: 1. Johanna Allik – Paul Bellantuono 107,56, 2. Viktoria-Laura Lõhmus – Andrei Davõdov 73,60.
Meeste üksiksõit
Seeniorid: 1. Viktor Romanenkov 152,71, 2. Samuel Koppel 113,36.v
Juuniorid: Daniel Albert Naurits 114,69.
Naiste üksiksõit
Seeniorid: 1. Jelena Glebova 152,28, 2. Gerli Liinamäe 147,57, 3. Svetlana Issakova 116,13
Juuniorid: Sindra Kriisa 108,29, 2. Eike Langerbraur 105,71, 3. Natalja Gordejeva 96,33.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles