Eesti käsipallikoondis sai teada MM- ja EM-valiksarja esimesed vastased

Postimees Sport
Copy
Üks valiksari alles lõppes, ent juba sügisel alustab Eesti koondis võitlust nii EM- kui MM-finaalturniirile pääsemise nimel.
Üks valiksari alles lõppes, ent juba sügisel alustab Eesti koondis võitlust nii EM- kui MM-finaalturniirile pääsemise nimel. Foto: Helin Potter

Täna toimus Euroopa käsipalliliidu (EHF) peakorteris Viinis kahe tulevase suurturniiri valiksarjade loos. 2021. aasta MMi esimeses eelringis loositi Eesti meeste rahvuskoondis 4. alagruppi koos Türgi ja Belgiaga ning 2022. aasta EMi vaheringis, pääsemaks valikturniirile, kohtub Eesti esmalt võõrsil ja siis kodus Luksemburgiga.

Järgmine MM-finaalturniir toimub 2021. aasta jaanuaris Egiptuses ja teekond sinna läbi valiksarja on pikk ja keeruline. Esimeses kvalifikatsiooniringis osalevad 15 meeskonda, kes on jagatud nelja alagruppi. Edasipääsu teise faasi – kus saavad ees ootama 20 tiimi 2020. aasta EM-finaalturniirilt – tagavad koha vaid alagruppide võitjad.

«Ma usun, et võime loosiga rahule jääda. Kuna edasi saab vaid võitja, siis on mõnes mõttes paremgi olla kolmeses grupis. Alaliidud peavad otsustama, kas pidada kohtumised turniirina ühes riigis või tavapäraselt kodus ja võõrsil, aga kindlasti ei taha me mängida turniiriformaadis Türgis,» kommenteeris Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson.

Türgiga kohtus Eesti eelmiseski EM-valiksarjas ning kaotas kodus kümne väravaga, ent alistas vastased mäletamisväärses lahingus Ankaras 20:18. Belgiaga oldi vastamisi 2016. aasta EM-valikturniiril, kui võideti kindlalt nii kodus kui võõrsil.

«Türgi on kindlasti raske pähkel, aga igast loosigrupist võinuks tulla ka raskemaid vastaseid. Näiteks on hea, et vältisime tugeva liigaga Rumeeniat. Belgiagi on viimastel aastatel edusamme teinud ja viimati EM-valiksarjas mängiti võõrsil viiki Serbiaga,» tegi Sivertsson kiire analüüsi vastastest.

Teine loos, mis täna toimus, vaatab veelgi kaugemale tulevikku. 2022. aasta EM-finaalturniir toimub Ungaris ja Slovakkias ning sinna pürgimist alustati juba jaanuaris. Esimese faasi edukalt läbinud Luksemburg, Küpros ja Gruusia ootasid vastaseid juunis lõppenud 2020. aasta EM-valiksarja teisel etapil nõrgimaks osutunud kolmikust – Eesti, Soome ja Belgia.

Eesti vastaseks loositi Luksemburg, kes eelringis oli kodus turniirisüsteemis peetud alagrupis kindlalt üle nii Suurbritanniast, Bulgaariast kui Iirimaast. «Mul on suur austus Luksemburgi vastu, neil mängib mitmeid pallureid Saksamaal ja kui olin treeneriks Portugali koondise juures, hakkasid nad väga kõvasti vastu. Aga on hea, et saame just teise mängu kodus pidada – see saab olema tähtis,» sõnas Sivertsson.

Luksemburgiga oli Eesti koondis viimati vastamisi neli aastat tagasi, mil 2018. aasta EM-valiksarjas saadi võõrsil viieväravaline võit, aga kodus kaotati kolmega. Kohtumised täna loositud MM- ja EM-valikturniiridel algavad oktoobris ja lõppevad tuleva aasta jaanuaris. Täpsed formaadid ja kalender selguvad kuu aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles