Pokkeri maailmameistrivõistluste käevõru – ihaldatumgi kui Oscar

Tänavuse pokkeri maailmameistrivõistluste põhiturniiri võitis 17. juulil saksa mängija Hossein Ensan Foto: Jon Locher/AP
Optibet
Copy

Öeldakse, et professionaalsed pokkerimängijad võib jagada kaheks. Need, kel käe ümber kullast võru ning teised, kel seda pole. Selliseid võrusid pälvivad vaid parimaid, sest neid antakse pokkeri maailmameistrivõistluste (World Series of Poker) turniirivõitude korral ning nende kandjad moodustavad üsna prestiižse klubi.

Alates 1976. aastast saab iga WSOPi turniiri võitja endale kulla ja vääriskividega ehitud käevõru. Aastate jooksul on võrudel olnud palju kujundusi, kuid üks enim kõneainet pakkunuist on 2012. aasta meistrivõistluste põhiturniiri auhind, mis on seni üks kõige kallimaid võrusid, mis pokkeri ajaloos välja on antud.

Seni üks kalleimaid WSOPil välja antud käevõrusid
Seni üks kalleimaid WSOPil välja antud käevõrusid Foto: Jason of Beverly Hills

Selle lõi juveelipoe Jason of Beverly Hillsi president, juveliir Jason Arasheben. «Tahtsin Las Vegasele austust avaldada. Las Vegasel pole jalg- või korvpalli profitiimi, kuid neil on pokkeri maailmameistrivõistlused,» rääkis Arasheben oma loomingut tutvustades. «Las Vegases on kõik üle võlli. Olgu siis nii ka võruga.»

Greg Mersoni emotsioonid pärast põhiturniiri võitu
Greg Mersoni emotsioonid pärast põhiturniiri võitu Foto: STEVE MARCUS/REUTERS

Arashebeni disainitud võrul on 35 karaati teemante ja 170 grammi kulda. 2012. aastal anti WSOPi turniiridel välja veel 60 võru, kuid põhiturniiri auhinna väärtus oli suurem kui ülejäänud kuuekümnel kokku. Selle käevõru viis endaga USA pokkeristaar Greg Merson, kes oli sel ajal vaid 25-aastane. Ühes hinnalise võruga võitis Merson veel kaheksa ja pool miljonit eurot ning ta krooniti WSOPi aasta mängijaks.

Mitte alati nii populaarne

Kuigi praegu on meistrivõistluste käevõru võitmine mängijale ülim au, pole see mitte alati nii olnud. Kuigi WSOPi korraldajad on neid võrusid välja andnud juba kümneid aastaid, ei olnud need praegusega võrreldes toona kuigi hinnalised. Esimene 1976. aastal välja antud põhiturniiri võiduvõru väärtus oli umbes 500 eurot. Samal ajal kui näiteks tänavu 17. juulil lõppenud WSOPi võitja Hossein Ensani käevõru maksumus oli hinnanguliselt pool miljonit dollarit.

Hossein Ensan suudles auhinnaks saadud käevõru
Hossein Ensan suudles auhinnaks saadud käevõru Foto: Jon Locher/AP

Praeguseks pensionile jäänud staažikas pokkerimängija Doyle Brunson, kes teenis oma enam kui 50 aasta pikkuse karjääri jooksul kümme võru, on öelnud, et esiti ei omanud need ehted tema jaoks mitte mingit tähtsust ning kahte neist ei võtnud ta isegi vastu. Kuid ajaga tema seisukoht muutus ning nüüd on Brunson ja tema poeg Todd Brunson esimene isa ja poja paar, kellel mõlemal pokkerivõru ette näidata on.

Veel enam, näitleja ja pokkeriprofessionaal Jennifer Tilly, kes on filmisõpradele tuttav näiteks Woody Alleni filmist «Kuulid Broadway kohal», mis tõi Tillyle Oscari-nominatsiooni või  filmist «Valevorst», kus ta mängis koos Jim Carreyga, on öelnud, et tema 2005. aasta pokkeri maailmameistrivõistlustel naiste No-Limit Texas Hold 'emi turniiril käevõru välja teenimine oli parem tunne kui Oscari võit.

Parimatest parimad

Läbi aegade kõige rohkem võrusid on teeninud pokkerimängija Phil Hellmuth, kelle nime taha võib alates 1989. aastast kuni 2018. aastani kirjutada käevõru võidu 15 WSOPi turniirilt, millest 12 on ta võitnud Hold ’emis. See on saavutus, mis jätab teised kaugele maha, eriti kui arvestada, et näiteks üheks maailma parimaks ja rikkaimaks pokkerimänijaks loetud Daniel Negreanu on oma karjääri jooksul teeninud vaid viis käevõru. Phil Hellmuthi jaoks on  võidetud võrud äärmiselt olulised, kuid ta ei ole pidanud vajalikuks neid vaid endale hoida. Mitu neist on ta andnud oma pereliikmetele. Samas peab ta neist väga lugu ning on öelnud, et tema jaoks sümboliseerivad käevõrud pokkeri auväärset ajalugu.

Phil Hellmuth demonstreerib ühte oma võidetud võrudest
Phil Hellmuth demonstreerib ühte oma võidetud võrudest Foto: Darren Abate/AP

Maailmas WSOPi turniirivõitude poolest Doyle Brunsoniga teist ja kolmandat kohta jagav Johnny Chan on ainus esikolmikust, kellel kõik kümme võru endiselt alles on. Neid hoiustab ta turvaliselt seifis, sest tema jaoks on võrud äärmiselt kallid, emotsionaalselt veel kallimadki kui materiaalselt.

Johnny Chan 2008. aasta WSOPil
Johnny Chan 2008. aasta WSOPil Foto: WSOP

See, mida võidetud võruga pärast peale hakatakse, on loomulikult  täielikult võitja otsustada. On neid, kes tahavad auhinna vaid endale hoida ning neid turvalises kohas hoiustada, aga ka teisi, kes võru oksjonile panevad ja maha müüvad või heategevuseks annetavad. Kuid WSOPil võidetud hinnaline ehe on ühtviisi aumärk kõikidele pokkerimängijatele.

WSOPil enim käevõrusid võitnud mängijad

Phil Hellmuth – 15

Doyle Brunson – 10

Johnny Chan – 10

Phil Ivey – 10

Johnny Moss – 9

Erik Seidel – 8

Billy Baxter - 7

Men Nguyen - 7

T. J. Coultier – 6

Chris Ferguson - 6

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Copy
Tagasi üles