Eesti sportlased osalesid esmakordselt CrossFiti mängudel, kuid avaringist edasi ei pääsenud

Carl-Robert Puhm
Copy

Läinud nädalavahetusel peeti Ameerika Ühendriikides 13. CrossFiti mängud. Meestest triumfeeris ameeriklane Mathew Fraser, naiste arvestuses oli parim austraallanna Tia-Clair Toomey. Eesti sportlased piirdusid avaringiga.

13. CrossFiti mängudel olid esmakordselt võistluste ajaloos stardis ka Eesti esindajad Mihkel Keldoja ja Anastassia Psenitsnaja. Madisonis peetud võistlustel saavutas Keldoja 142 mehe konkurentsis 91. koha. Psenitsnaja lõpetas 131 naise hulgas 87. tulemusega. Neljapäeval toimunud esimesest ringist pääses edasi 75 paremat sportlast.

Esimeses võistluskavas tuli võistlejatel läbida 400 meetrine jooksuring, ronida kolm korda köiel 5,5 m (jalgade abita) ja rebida seitse korda maast kangi (mehed 84 kg, naised 59 kg). Kui harjutused sooritatud, mindi uuele ringile ja nii neli korda järjest. Eestlased 20-minutilisse ajalimiiti ei mahtunud ega jõudnud järgmisse vooru.

Keldoja sõnul jäi edasipääs eelkõige rebimise taha.

«Saime esimese võistluskavana korraliku pähkli, mis pani proovile nii jooksukiiruse, võimlemisosavuse kui ka kangitehnika. Teadsin enne starti, et kangiharjutusest saab mulle kõige suurem väljakutse, kuna kavas olnud raskus (84kg  toim) oli lähedal minu rekordile. Keskendusin igale tõstele nagu rekordkatsele ning see tagas suures kuumas enamasti ka eduka tõste. Oma sooritusega jään rahule. Andsin endast kindlasti maksimumi, kuid tihedas konkurentsis jäi seekord veel natuke puudu,» võttis treeneriametit pidav Keldoja võistluse kokku.

Psenitsnajale osutus samuti komistuskiviks liialt raske kang.

«Võistlus läks tegelikult hästi ning oleme treener Kevin Jursiga tulemusega rahul. Kava üldjoontes sobis mulle, aga raskus kangil käis seekord üle jõu. Minu rekord on sama, millega nõuti seitsme korduse tegemist. Ma ei olnud üldse kindel, kas suudan tõstevahendi murult üles rebidagi. Sain siiski kolm korda kangi pea kohale, ehk võin endaga rahul olla küll.»

Psenitsnaja sõnul pingutasid korraldajad raskustega natuke üle, sest väga paljudele naistele käis 59-kilogrammine kang üle jõu. Järgmisse ringi pääsesid ka naised, kes jõudsid neljast ringist läbida vaid poolteist.  

38-kordne Eesti meister aerutamises peab enda eeliseks pigem head vastupidavust. «CrossFitis ei tea enne võistlust kunagi, mis harjutused ette antakse. Saime kava teada alles kaks tundi enne võistlust. Seekord tuli leppida sellise kavaga.»

Kui eestlaste jaoks said mängud läbi neljapäeval, siis maailma parimad võistlesid pühapäevani. Nelja päeva jooksul sooritati kokku 11 kava. Korraldajad panid sportlased proovile nii ujumises, sprindidistantsidel kui ka tõstmises. Meeste arvestuses noppis tiitli neljakordseks tšempioniks tõusnud ameeriklane Mathew Fraser. Teine koht kuulus Fraseri kaasmaalasele Noah Ohlsenile, kolmas oli islandlane Bjorgvin Karl Gudmundsson. Naisest oli parim Rio olümpial tõstmises Austraaliat esindanud Tia-Claire Toomey. Toomey võitis mängud kolmandat korda. Teiseks tuli norralanna Kristin Holte ja kolmandaks uusmeremaalanna Jamie Green.

Võistluskavadega saab tutvuda siin, tulemustega siin.

Võitlust Crossfiti mängude tiitli nimel alustas veebruaris 185 000 (!) sportlast. Võitjaid premeeriti 300 000 dollariga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles