Koolisõidu EM algas dramaatiliselt

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Dina Ellermann ja Donna Anna EM-il.
Dina Ellermann ja Donna Anna EM-il. Foto: Külli Tedre-Gavrilov

Tänavused Euroopa Meistrivõistlused Rotterdamis on saanud dramaatilise alguse, kui koolisõidu võistkondlike medalite jagamisel jäi Inglismaa suurest mängust ilma, sest Charlotte Dujardin elimineeriti. Kuld läks juba 24ndat korda Saksamaale, võõrustaja Holland tõusis seega hõbemedalile, pronksile jõudsid aga õnnelikud rootslased. Parima eestlasena lõpetas Dina Ellermann 54. kohal ja Grete Ayache 65. kohal.

Meie tüdrukud startisid mõlemad teisel päeval võrdlemisi lõpupoole. Eesti sportlaste esindaja Eva-Maria Vint-Warmingtoni sõnul on selline stardipositsioon pigem soodne, sest psühholoogiliselt on kohtunikud siiski mõjutatud sellest, et hiljem tulevad paremad ratsanikud ja nad on harjunud panema kõrgemaid hindeid. Kuigi tegelikult GP stardijärjekord loositakse, jätavad tiimid oma paremad sõitjad alati teisele päevale ning individuaalvõistlejad jagunevad tõepoolest edetabeli alusel. Meie sõitjad olid seekord 11 individuaalvõistleja hulgas FEI edetabelis kõrgematel kohtadel, saades seega automaatselt stardikohad teiseks päevaks.

Grete Ayache ja Farao Da Raia läksid starti võrdlemisi hea tundega, hobune oli soojendusel näidanud head vormi ja tugevat närvi. Paraku puudus kõigest 9aastasel lusitano tõugu efektsel ruunal suurvõistluse kogemus, mida sportlane ka enne oli märkinud.

Areenil tuligi ilmsiks, et Faraol on uudistamist ja üllatusi üksjagu ning ratsaniku märguanded muutusid talle pisut teisejärguliseks. Sisse tuli mitmeid vigu ning näiteks piaffee ja passaaž, mis muidu on tema tugevad küljed, teenisid seekord madalaid hindeid. Ebaõnnestusid ka jalavahetuste seeriad.

Grete Ayache ja Farao Da Raia EM-i grand prix'i skeemis.
Grete Ayache ja Farao Da Raia EM-i grand prix'i skeemis. Foto: Külli Tedre-Gavrilov

Tulemuseks jäi 60,683%, mis oli ilmselgelt suur pettumus ja oluliselt madalam skoor kui seni mujal võistlustel saavutatud. Grete vabandas kõikide ees, keda ta sellega alt on vedanud, kuid märkis, et vajab neid kogemusi, et õppida ja paremaks saada. „Lähen kindlasti koju ja teen sellest omad järeldused, muudan suhtumist ja ettevalmistust järgmisteks kordadeks.“

Dina Ellermann ja 11aastane eesti sporthobuse tõugu mära Donna Anna olid ühise paarina samuti EM debütandid ning läksid ka välja selgitama, kuidas hobune üldse sellise atmosfääri vastu võtab. Sportlase sõnul ei olnud Donna Anna soojendustel just lihtsamate killast, kõik ümbritsev mõjutas tema tähelepanuvõimet ja raske oli aru saada, kas teha üks või kaks trenni päevas, sest kord oli hobune väsinud, järgmine hetk jälle liigagi ergas ja elevil.

Võistluspäeval startisid nad vahetult enne favoriite Isabell Werthi ja Bella Rose’i ning peale neid jäigi veel üldse sõita neljal paaril. Publik oli ootusärevuses ja võistluse kulminatsioon saabumas. Dina väitel see asjaolu teda tegelikult ei seganud, vaid püüdis lihtsalt keskenduda oma sõidule.

Kogu sõit oli enamvähem ühtlane, nõrkadeks kohtadeks on Donna jaoks hetkel piruetid ja traaviküljendused ning üldiselt on ratsaniku sõnul lihtsalt aega vaja, sest sarnaselt Grete hobusele on temagi alles jõudnud GP tasemele. Ta märkis ka, et ei olnud väga rahul passaažiga, mis vajab oluliselt teravust juurde. „Kui ma võrdlen märtsiga, siis täna on Donna juba tubli arengu teinud, aga GP hobuse välja koolitamine võtab tegelikult aastaid, ta ei ole veel füüsiliselt ega mentaalselt valmis,“ lisas Dina. Paari tulemuseks jäi 66,661% ning 54. koht.

Suuremas mängus läks aga eriti dramaatiliseks. Individuaalselt tegi väga võimsa soorituse taaskord Isabell Werth hobusel Bella Rose, tehes personaalse rekordi ja  (85.652 %) edestades seega oma kaasmaalannat Dorothee Schneiderit hobusel Showtime FRH pika puuga (80.233 %). Sakslaste ülemvõim oli nii ilmne, et kuldmedali võitmises küsimusi ei tekkinud. Individuaalselt tegi paremuselt kolmanda tulemuse Sönke Rothenberger Cosmol, jäädes siiski enda ja fännide pettumuseks pisut  alla 80% piiri (79.084 %).

Sakslased on võistkonnana pidurdamatud. Vasakult: Sönke Rothenberger (Cosmo), Jessica von Bredow-Werndl (TSF Dalera BB), Dorothee Schneider (Showtime), Isabell Werth (Bella Rose 2).
Sakslased on võistkonnana pidurdamatud. Vasakult: Sönke Rothenberger (Cosmo), Jessica von Bredow-Werndl (TSF Dalera BB), Dorothee Schneider (Showtime), Isabell Werth (Bella Rose 2). Foto: Külli Tedre-Gavrilov

Kuigi paljud ootasid reaalselt lahingut just Bella Rose’i ja Cosmo vahel, sõitis  tegelikult paremuselt teise skoori välja Charlotte Dujardin oma efektsel hobusel Mount St John Freestyle (81.910%), tuues sellega britid kindlale hõbemedalile. Paraku tuvastati sooritusjärgses veterinaarkontrollis hobuse vasakult küljelt kannuse kohalt veri, mis elmineeris paari edasiselt võistluselt ning Suurbritannia medalikonkurentsist.

Dujardin kommenteeris, et on totaalselt ahastuses „Minu hobuste heaolu on mulle väga oluline, midagi sellist pole minuga varem juhtunud. Aga loomulikult ma aktsepteerin korrapidajate ja kohtunike otsust.“ Hobuse omanikud Emma and Jill Blundell märkisid, et on Charlotte’is veendunud, kui väga heas sõitjas ja hobuste eest hoolitsejas ning on uhked selle üle, et just tema Freestyle’iga sõidab.

Paremuselt neljas skoor kuulus Edward Galile ja Glock’s Zonikule (78.758 %), kes viisid oma isikliku rekordsõiduga hollandlased hõbemedalile. Gal märkis, et kuna Zonik on täkk, siis hetkel on ta väga hajevil ja märadest rohkem huvitatud kui võistlusest, mistõttu oli hobune pinges ja ratsaniku ülesanne väga keeruline. Gali võistkonna- ja elukaaslane Hans Peter Minderhoud, kes lõpetas hobusel Glock’s Dream Boy N.O.P. 15ndal kohal, märkis, et kindlasti oli pinge laes, sest neil on valusalt meeles, kuidas võistkond Tryonist WEGilt medalita naases.

Hollandlased jõudsid kodusel pinnal võisteldes hõbedale tänu Gali ja Zoniku väga tugevalt esitusele.
Hollandlased jõudsid kodusel pinnal võisteldes hõbedale tänu Gali ja Zoniku väga tugevalt esitusele. Foto: Külli Tedre-Gavrilov

Üliõnnelikud rootslased näitasid väga kõrget kvaliteeti. Nende ankrumees Patrik Kittel oli stardis hobusel Well Done de la Roche CMF ning pälvis tugeva sõidu eest tulemusega 78.261 % 7nda koha. Teised võistkonnakaaslased Juliette Ramel (Buriel K.H.) ja Therese Nilshagen (Dante Weltino Old) lõpetasid mõlemad esiviieteistkümne seas.

Kõik võistkonnad arvutasid pidevalt punkte ning närisid küüsi. Kuna võistlus oli ühtlasi viimaseks OM kvalifikatsiooniks, käis väga pingeline rebimine. Viimased kohad olümpiale garanteerisid endale Taani, Iirimaa ja Portugal. Taani võistkonna tugevaim ning mulluse EM-i pronksipaar Cathrine Dufour ja Atterupgaards Cassidy pidid leppima 8nda koha väärilise skooriga 77.143 %, kui olid sunnitud startima tugevas vihmasajus,mis kahtlemata segas keskendumist ning testi kogunes mitmeid vigu.

Neljapäeval toimuvasse GP Specialisse edasi pääsenud 30 parema paari hulgas on GP tulemuste põhjal üsna mitmeid, kes võiksid medali napsata. Kui Dufouril ja Cassidyl kõik õnnestub, siis on nad kahtlemata pretendendid. Sama käib loomulikul vähemalt kolme parema sakslase kohta. Silma tasub kindlasti peal hoida Edward Galil, Patrik Kittelil, Carl Hesteril (Hawtins Delicato) ja taanlasel Daniel Bachmann Andersenil, kes lõpetas GP hobusel Blue Horse Zack viiendana (78.665 %).

Võistluste live-tulemused

Artikli koostas Külli Tedre-Gavrilov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles