Sportlik pinge ja viha tõi Teemantliiga üldvõidu

Kris Ilves
, reporter
Copy
Magnus Kirt tähistab senise hooaja kaalukaimat triumfi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix
Magnus Kirt tähistab senise hooaja kaalukaimat triumfi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Eesti odaviskajast Magnus Kirdist sai neljapäeva hilisõhtul Zürichis teine maarjamaalane, kes on tulnud kergejõustiku Teemantliiga üldvõitjaks. 2012. ja 2013. aastal sai kettaheites samaväärse saavutusega hakkama olümpiavõitja Gerd Kanter.

Teemantliiga triumf on kergejõustiklastele tiitlivõistluste medalite järel hooaja suurim auhind. Mullu Berliinis Euroopa meistrivõistlustel karjääri medaliarve avanud ja pronksise autasu pälvinud Kirdi sõnul on keeruline neid kaht kordaminekut omavahel võrrelda.

«Ei oska neid kuidagi järjekorda panna, sest ka EM-pronks on minu jaoks märgilise tähendusega,» kommenteeris 29-aastane odamees, lisades seejärel: «Aga arvan, et tiitlivõistlustel on seda tiitlivõistluste hõngu ja õhustikku rohkem. Teemantliiga on suurvõistlus ja väga sarnane tiitlivõistluste finaaliga, aga tiitlivõistlused on suurema pingega.»

Neljandalt kohalt võitjaks

Juba avavoorus pani konkurentidele pinged peale Taiwani odaviskaja Chao-Tsun Cheng, kes põrutas oma hooaja tippmargi 89.05. Kirt alustas finaaletappi ebaõnnestunud katsega, libisedes esimesel viskel ja piirdudes 77.54 meetri pikkuse odakaarega. «See lõi mind natuke ebakindlaks, sest ma ei teadnud, kas see on üks katse või äkki jääbki libisema. Väikesed murepilved tulid päevakorda küll,» tunnistas Kirt.

Järgmisel neljal katsel näitas Kirt küll korralikku stabiilsust (85.26 – 83.66 – 85.68 – 85.42), kuid loodetud sähvatust ei tulnud. Enne viimast katset hoidis eestlane Chengi (89.05), sakslase Andreas Hofmanni (87.49) ja poolaka Marcin Krukowski (85.72) järel neljandat kohta. Seejärel aga tuli võidu toonud 89.13 – kaheksa sentimeetrit pikem kui Chengi vise.

«Ma arvan, et see oli mu elu parim seeria. Teine katse lõi mul pinged maha ja siis teadsin, et enam ei libise. Sain keskenduda sellele, millele oli vaja keskenduda,» sõnas Kirt rahulolevalt, märkides, et tervikuna oli see kõrgest klassist mõõduvõtt. «Mul on hea meel, et sain viimasel katsel selle tulemuse ära teha, mida lootsin,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles