Tartu meistrivõistluste starti tuli mitmes eas rattakuulsusi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Start! Ees ootab 94 kilomeetrit sõitu.
Start! Ees ootab 94 kilomeetrit sõitu. Foto: Sille Annuk

Tõrvandisse kogunes täna rohkem kui kolmsada jalgratturit – lastest pensionärideni. Osa neist asus lähtejoonele maanteerattasõidu Tartu meistrivõistlustel, osa aga võttis koha sisse samal päeval toimunud Ülenurme neljanda rattaralli stardis. Lapsi oli võistlemas täpselt 100.

Tartu meistrivõistluste 94-kilomeetrisele distantsile läks 55 ratturit, nende hulgas tipptegijad Martin Laas, Norman Vahtra ja Alo Jakin.

Rajale läksid ka vennad Toomas ja Jaan Kirsipuu (esimene 55- ja teine 50-aastane), kellest viimane on ainsa eestlasena võitnud neli Tour de France´i etappi. Nende isa Rein Kirsipuu (86) oli küll platsis, kuid jäi seekord pealtvaatajaks, ent seevastu tema lapselaps Benjamin (5) läbis oma distantsi kiiduväärselt hästi.

Neli Kirsipuud: Rein (vasakult), Toomas, Benjamin ja Jaan.
Neli Kirsipuud: Rein (vasakult), Toomas, Benjamin ja Jaan. Foto: Sille Annuk

Tartu meistrivõistluste põhidistantsi 94 kilomeetrile lisaks oli harrastajatele mõõdetud välja 39 kilomeetrit, mida mööda kihutama oli end registreerinud 164 ratturit. Rada kulges Ülenurme ja Haaslava teedel, kõige kaugem punkt oli mõlemal distantsil Roiu.

Alo Jakin avaldas enne lähtejoonele asumist lootust, et lõpetab esimesena. «Ilma võitu lootmata ei saa starti tulla,» ütles ta.

Esikoha võttis aga seekord hoopis Martin Laas.

Alo Jakin.
Alo Jakin. Foto: Sille Annuk

94 km tundus Jakinile liiga lühike. Sedasama märkis Norman Vahtra, kes ületas finiši teisena. «See on selline rada, et oleks kõigile jõukohane, ja on isegi Eesti mõistes pigem lihtne,» ütles Vahtra. «Päris sportlastele võiks olla pikem, sest meil on vaja valmistuda maailmameistrivõistlusteks, mille rada on kolm korda pikem ehk 280 km.»

Vahtra andis stardieelse lubaduse tulla koos oma võistkonna Cycling Tartu kaaslastega esimese kuue hulka. «Võtame seda treeningvõistlusena ega lähe välja kindla tulemuse peale,» lisas ta. «Tahame kõik kuus saada korralikku pingutust. Järgmisel nädalal on plaanis Rumeenia tuur.»

Naisratturitest tuli esimeseks Tea Lang ning teiseks Kristi Kuldkepp.

Norman Vahtra.
Norman Vahtra. Foto: Sille Annuk

Jaan Kirsipuu sõnul rada väga raske ei olnud, kuid ta katkestas siiski sõidu. «Sel aastal ei ole üldse võistelnud, treeninud ei ole ka palju,» lisas ta. «Võistlus on väga kenasti korraldatud. Lapsi oli suhteliselt palju, seda oli tore näha.»

Korraldaja Rene Mandri avaldas kõigepealt rõõmu rohkesti sõitma tulnud kõige nooremate võistlejate üle. «Ümbruskonna majadest tuli sada last,» ütles ta. «Nii palju lapsi polegi siin varem olnud. Loodame, et tuleb iga aastaga aina juurde.»

Võistlusrada välja mõõtes katsus ta teha seda rattureile võimalikult huvitava. «Ma arvan, et olen ümbruskonna teede pealt välja pigistanud maksimumi. Olen üritanud teha raja nii kurvilise, kui vähegi annab,» ütles ta.

Mandri sõnul on võidusõiduks põnevat rada Eestis keeruline teha, sest siin on teedel palju pikki sirgeid ja tõuse on vähe.

Võistluste korraldaja Rene Mandri.
Võistluste korraldaja Rene Mandri. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles