Kuidas pandi kokku Meistrite liiga loosi tugevusgrupid?

Christopher Krutto
Copy
Siiamaani on peetud kõik Meistrite liiga finaalid Euroopas, kuid peagi võib see traditsioon muutuda.
Siiamaani on peetud kõik Meistrite liiga finaalid Euroopas, kuid peagi võib see traditsioon muutuda. Foto: EMPICS Sport / EMPICS Sport

Meistrite liiga põhiturniirile paneb igal aastal aluse alagrupiloos, millega määratakse, kes kellega sügisel kokku läheb. Kuigi loos ise on alati laialt kajastatud, jäävad selle peenemad nüansid tihti tahaplaanile.

Meistrite liiga alagruppide loosimiseks jagatakse tiimid nelja erinevasse tugevusgruppi. Kui varem määrati kõik tugevusgrupid UEFA klubide tugevuskoefitsentide alusel, siis pääsevad alates 2018. aastast esimesse loosikasti eelmise hooaja Meistrite liiga võitja, eelmise hooaja Euroopa liiga võitja ja kuue parima UEFA koefitsendiga liigade meistrid. Tänavusel hooajal moodustasid esimese tugevusgrupi Liverpool (ML võitja), Chelsea (EL võitja), Manchester City (Inglismaa meister), Torino Juventus (Itaalia meister), Müncheni Bayern (Saksamaa meister), Pariisi Saint-Germain (Prantsusmaa meister) ja Peterburi Zenit (Venemaa meister).

See tähendab, et mõnigi suurklubi on teises tugevusgrupis. Kõige parem näide on ilmselt Madridi Real, mis on UEFA tabeli järgi tugevaim klubi Euroopas, kuid langes eelmisel hooajal Meistrite liiga kaheksandikfinaalis Amsterdami Ajaxi vastu välja ja lõpetas koduse liiga kolmandal kohal, mille tõttu esimese tugevusgrupi pilet jäi lunastamata.

Kuidas moodustuvad UEFA koefitsendid?

Klubide koefitsendid moodustuvad sellest, kui edukalt suudetakse esineda eurosarjades. Klubidele jagatakse punkte nii turniiritabelis edenemise kui ka üksikute mängude alusel. Näiteks eelmisel hooajal alagrupiturniiril edukam olnud, kuid poolfinaalis hilisema võitja Liverpooli vastu langenud Barcelona teenis Meistrite liiga võitjast rohkem punkte (Barcelona 30, Liverpool 29 punkti).

Lõplik koefitsient arvutatakse kokku klubi viimase viie hooaja punktide põhjal. Seetõttu on edetabeli liider endiselt Madridi Real, mis jäi küll eelmise hooaja arvestuses alles 14. kohta jagama, kuid võitis aastatel 2016–2018 kolm korda järjest Meistrite liiga, mis panustab endiselt tugevalt nende punktiskoorile.

Riikide punktid arvutatakse klubide tulemuste põhjal: kokku liidetakse kõik ühe riigi klubide teenitud punktid ja jagatakse sellest riigist eurosarjas osalevate klubide arvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles