VARi eelmise hooaja suurimad otsused Meistrite liigas

Christopher Krutto
Copy
VAR
VAR Foto: Nigel French / EMPICS Sport

Meistrite liigas võeti eelmise aasta kaheksandikfinaalidest alates kasutusele videokohtunike süsteem ehk lühidalt öeldes VAR. 

Kuigi algselt oli see plaanis kasutusse võtta alles tänavuse hooaja algusest, muutsid Euroopa jalgpalli juhid pärast mitut suurt kohtunike eksimust meelt.

Kuidas VAR töötab?

VAR loodi, et abistada kohtunikke raskete otsuste tegemisel. Kui varem pidid kohtunikud tegema suuri otsuseid puhtalt vaistu ja tähelepanekute abil, on neil tänu VARile tugisüsteem, mis aitab vältida suuri prohmakaid. Just kohtunike eksimuste tõttu VAR planeeritust varem kasutusele võetigi.

VARi jälgib iga mängu ajal kaks kohtunikku, kes on peakohtunikuga tihedas suhtluses. Näiteks suluseisu kahtlusel vaatavad just nemad olukorra üle ja annavad väljakukohtunikele teada, kas peab mängu peatama või mitte.

Ekraan annab teada võimalikust penaltist MM'il Nigeeria ja Argentiina kohtumisest, mis peeti Sankt-Peterburgis möödunud aasta juunis.
Ekraan annab teada võimalikust penaltist MM'il Nigeeria ja Argentiina kohtumisest, mis peeti Sankt-Peterburgis möödunud aasta juunis. Foto: VLADIMIR PESNYA / Sputnik

Keerukamates olukordades võib mängu peakohtunik minna ka ise väljaku ääres asuva ekraani juurde ja situatsiooni üle vaadata.

Põhiliselt kasutatakse VARi väravate, penaltite ja punaste kaartide puhul, sest need on enamasti mängu kõige olulisemad sündmused.

VARi eelmise hooaja suurimad otsused

Eelmise hooaja Meistrite liigas mõjutasid turniiri käekäiku kaks väga suurt otsust. Esimene juhtus kuuendal märtsil, kui kaheksandikfinaali korduskohtumises läksid vastamisi PSG ja Manchester United. Avamängu võitis Prantsusmaa meister võõrsil 2:0 ja oli enne teist kohtumist heas seisus. Ometigi jagus Unitedile palju õnne ja paar minutit enne lõppu juhiti 2:1, olles vaid ühe värava kaugusel edasipääsust. Normaalaja lisaminutitel lendas pall PSG kaitsja Presnel Kimpembe tõttu välja. Kohtunik andis algul nurgalöögi, kuid pärast VARi kaudu olukorraga tutvumist muutis otsuse penaltiks, mille Manchesteri ründaja Marcus Rashford sisse lõi, kindlustades Inglismaa klubile edasipääsu.

Teine suur moment oli 17. aprillil, kui veerandfinaali korduskohtumises kohtusid Tottenham ja Manchester City. Tottenham oli kodus esimese kohtumise 1:0 võitnud ja oli täna võõrsil väravate reeglile hoidmas korduskohtumise viimastel minutitel kinni pääsust poolfinaali. Mängu viimastel hetkedel õnnestus edukalt vasturünnakule pääseda Cityl. Raheem Sterling lõi värava, mis oleks viinud Manchesteri klubi poolfinaali. Olukorda sekkus VAR, mille kaudu selgus, et Sterlingule söödu andnud Sergio Agüero oli suluseisus. Seetõttu pääseski edasi Tottenham, kes jõudis finaali, kus tunnistati Liverpooli 2:0 paremust.

VAR-süsteem
VAR-süsteem Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles