Laps fännab hobuseid? Teejuht ratsaspordiga alustajale

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Ponikarikas 2019 võitjad Pallase tallis sarja toetaja Fair Play tõkkega.
Ponikarikas 2019 võitjad Pallase tallis sarja toetaja Fair Play tõkkega. Foto: Celin Lannusalu

Kes siis ei armastaks hobuseid ja nende kurbasid silmi. Hobufänni suurim unistus on oma hobune ja võimalus temaga iga päev aega veeta: kammida ja patsutada, hoolitseda ja tema seljas sõita. Ponisportlase ema Katrin Vellet jagab oma kogemusi.

Kui märkad, et lapse pinal, vihikud ja koolikott kipub ikka hobuse teemaline olema, on väike alge juba idanenud. Siis ongi sobiv  hetk mõelda, kas mitte panna oma võsuke mõnda ratsakooli või lausa osta oma poni?

Igale maitsele midagi

Temperamendist sõltuvalt võib ka ratsutajaid liigitada kas rahulikuma või adrenaliini rohkema ratsaspordiala viljelejaks – igaühele oma. Koolisõitjate graatsia ei sobi kõikidele, röövlitütar Ronja moodi piigad ei taha aga peale takistussõidu midagi muud kuuldagi. Eestis on esindatud nii takistussõit, koolisõit, kolmevõistlus, rakendisport kui ka kestvusratsutamine.

Väga suur osa ratsutajatest on tüdrukud, poisse kohtab kahjuks harva ja seda ka sageli põhjusel, et poisslaps on pärit ratsutajate perest. Mõnest trennist nädalas ratsaspordiklubis võib saada tasapisi kolm või neli korda, kuni äärmisel juhul veedetakse tallis aega iga päev ja seda rohkem kui 3 tundi. Linnatingimustes kasvanud lastele võib see olla ainuke side loomadega. Ratsakoolis on lisaks tavaline, et tuleb ka tallitöid teha. Sageli on tallis veedetud aeg ka see osa päevast, kus nutitelefon saab puhkust.

Tallinnas leiab suurima laste ja laste ratsaspordi harrastajate kontsentratsiooni Tondi Maneežist ja Veskimetsa Ratsakeskusest. Maakondades on talle samuti piisavalt. Varustust saab esialgu laenutada ratsakoolist, endal tuleb investeerida ratsariietesse (püksid, saapad, kindad). Soodsama hinnaklassi ratsavarustust saab tellida internetist. Uusi õpilasi võetakse vastu ja avatud uste päevi korraldatakse sügisel, enne tasub ennast ratsakooli või talli kodulehel kurssi viia hinnakirja ja trenniaegadega.

Poniratsutajad Juurimaa Tallis 2019 suvel.
Poniratsutajad Juurimaa Tallis 2019 suvel. Foto: Laura Pedjak

Takistussõit ruulib

Kõige suurema harrastajate arvuga on ratsaspordis ikkagi takistussõit, kus tuleb koos hobusega rada ehk parkuuri hüpata. Lapsed alustavad harjutamist ponidega ja võivad kuni 16-aastaseni nendega võistelda. Olgu öeldud, et poniks ei nimetata ainult väikest nunnut kabjalist, vaid tinglikult on ponideks kõik kuni 148 cm kõrgused hobused. Kellel vähegi silmamõõtu ja ettekujutust, saab aru, et see on juba päris suur hobune.

Vanuse vahemik ratsutajatel on erinev, takistussõidus ei lahterdata lapsi vanuse, vaid parkuuri kõrguste järgi. Kõrgust saad ise valida oma võimetele vastavalt. Nagu paarisspordi puhul ikka, loeb ka «sõiduvahendi» vanus ja oskused – algaja noore hobusega kohe kõrgusi püüdma minna ei ole võimalik. Ratsasport on üsna pika sissejuhatusega, et võistlemiseni jõuda ja tulemusi saavutada.

Lene Varula poniga Monsson, Perila Jumping 2019.
Lene Varula poniga Monsson, Perila Jumping 2019. Foto: Celin Lannusalu

Algus tehtud, kuhu edasi

Treeneri käe all saadakse algteadmised ja võtted. Ratsakoolist saad ratsu või on sul siis oma isiklik hobu. Sul on olemas varustus sportimiseks, kuhu edasi? Võistlemisega alustamiseks peab endale selgeks tegema mõned põhitõed. Õppima peab selgeks võistlusväljakul käitumise reeglid ja millist varustust võib hobusel kasutada. Reeglid ei ole ainult reeglite pärast, nendega tagatakse võistlejate turvalisus ja hobuste heaolu. Eestis peavad kuni 16-aastased kandma turvavarustust – ratsutamise kiivrit ehk kaskat ja turvavesti.

Ratsasport on eluviis

Mainimata ei saa jätta lapsevanemate panust, lapsi tuleb võistlustele sõidutada ja võistlustel abistada. Üldjuhul korraldab hobuse transpordi võistluspaika ja annab ratsutajale kasutada hobuvarustust ratsakool. Tuleb arvestada, et võistluspäevad on pikad ja ootamist on palju. Taskuraha einestamiseks või oma võileiva kaasa haaramine on hädavajalik.

On ilmselge, et suur osa vabast ajast peale kooli kulubki tallis olemisele. Kohale peab jõudma juba 30 min varem – hobune tuleb enne puhastada, valmis panna sadul ja valjad, jne. Sama aeg kulub ka varustuse maha võtmiseks ja puhastamiseks. Võistlemisega alustamisel võib ka vabad nädalavahetused ära unustada. Ratsasport kujunebki tallikaaslaste sõpruskonnaks ja muuks tegevuseks aega lihtsalt ei jagu.

Lapsevanemad jagavad nii rõõmu kui pisaraid.
Lapsevanemad jagavad nii rõõmu kui pisaraid. Foto: Celin Lannusalu

Populaarne võistlussari Ponikarikas

Kui kõik eeldused on loodud ja lapse areng on jõudnud tasemini, et oma oskusi on võimalik ka võistlusväljakul näidata, tuleb leida sobiva kõrgusega võistlusi. Eestis on koondatud ratsaspordi võistlusinfo Eesti Ratsaspordi Liidu hallatavasse infosüsteemi www.ratsanet.ee

Eestis on ratsasporti aidanud edendada võistlussarjade korraldamine. Näiteks laste takistussõidu võistlussari «Ponikarikas» on juba 15-aastase ajalooga ja väga populaarne. 2019 a hooajal võttis sellest osa ligi 140 poniratsutajat üle Eesti, mis teeb sellest kõige suurema osalejate arvuga võistluse ratsaspordis. Sarja etapid on liikuvad ja korraldatakse neid erinevates tallides. Igalt etapilt kogub ratsutaja punkte, mille alusel selgubki sarja lõpus võitja. Sarja infot saab jälgida Ponikarika Facebookis ja Instagramis.

Rõõmsad Ponikarika fännid Rahula tallis.
Rõõmsad Ponikarika fännid Rahula tallis. Foto: Celin Lannusalu

Poniratsutajate tähetund on muidugi Saku Suurhallis toimuv Tallinn International Horse Show ponisõitjate võistlusklass, mida juba 7 aastat korraldatud on. Sinna pääsemiseks pead pingutama Eesti kümne parima hulka ja seda pea 140 poniratsutaja hulgast – ponispordis on omad staarid täiesti olemas!

Kui palju see kõik maksab?

Harrastussport paari trenniga nädalas ratsakooli poniga ei olegi nii suur kulu võrreldes mõne teise spordialaga. Suuremate kuludega tuleb arvestada siis, kui laps soovib alustada võistlemisega ja soovib võistelda ka välismaal. Kui perekond on jõudnud otsusele lapsele ka oma isikliku poni soetada, siis lisanduvad ülalpidamiskulud talli boksi rentimise eest koos sepa, veterinaari ja treeneri tasudega. Lisaks peab iseseisvalt organiseerima transporti, kas siis rentimise või päris oma sõiduki soetamisega.

Veel viimane nüanss – hobune. Et kuidas siis ikkagi on selle arvamusega, et hobune hirmus kallis on. No muidugi sõltub hobusest. Eesti tõugu sporthobuseid on kohalikul turul palju kasutuses ja nende hinnad sõltuvad eeskätt hobuse saavutustest, vanusest, ratsastuse tasemest ja looma võimekusest. Nii võibki mõne Eesti tippratsutaja võistlushobune maksta kuuekohalise summa ja noor saduldamata varss näiteks kolmekohalise summa. Siinkohas anname soovituse hobuse ostul kasutada asjatundja abi ja ise selles valdkonnas mitte eksperimenteerida.

Ratsutamisega alustada ei ole kunagi hilja

Kui sinul tekkis huvi hobuste ja ratsaspordi vastu ja soovid oma sõrmeotsaga seda puudutada, siis soovitame esiteks surfata Eesti Ratsaspordi Liidu, Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi kodulehtedel, uurida ratsauudisteportaali Hobumaailm, klikkida erinevate ratsakoolide ja tallide kodulehti ja võimalusel minna kohapeale maad uurima. Sügis on selleks ka väga sobilik aeg ja mine tea, võib olla on just sinu laps järgmine Ponikarika võitja või meie esikoolisõitja Dina Ellermanni mantlipärija!

PONIKARIKAS: HEA IDEE VAJAB HOBUSÕPRADE TOETUST

MIS ON PONIKARIKAS?
Ponikarikas on populaarne ja suurima osalejate arvuga takistussõidu võistlussari lastele. Sarja on korraldatud 15 aastat. Võistlustest võtab osa ligi 140 ratsutajat. Paljude ratsutajate jaoks on see esimene võistluskogemus ja hüppelaud arenemiseks.

MIS ON MUREKOHT?
Ponikarika etapid ja finaal toimuvad erinevates kohtades üle Eesti. Võistluse korraldamiseks on vaja takistusi. Korraldajate võistluslattide seisukord ja kvaliteet on väga ebaühtlane. Võistlustõkkeid on võimalik rentida, kuid see on kulukas. Teiseks peab võistluslatte ühest kohast teise kogu hooaja vältel sõidutama. Latid on 3 m pikad ja nad ei mahu tavaautosse. Hetkel puudub mugav ja mõistliku hinnaga lahendus tõkete transpordiks.

MEIL ON LAHENDUS!
Soetada 63 latti ja 10 planku ning järelkäru võistluste korraldamiseks. Latte hakatakse kasutama ainult võistlustel ja nende kujundus oleks erilisem ja lastepärasem. Lattide transpordiks ehitame järelkäru, mida hakkab ilmastiku kaitseks katma tent. Järelkäru on lihtne hoiustada ja soodne pidada.

HOOANDJA PROJEKT
Ponikarikas algatas võistluslattide ja järelkäru soetamiseks toetuse kogumise projekti ühisrahastusplatvormis Hooandja.ee, mille kaudu saab toetust anda iga inimene. Panuse summa on igaühel võimalik valida vastavalt oma soovidele ja võimalustele.

MIKS SEE PROJEKT VAJALIK ON?
Selleks, et korraldada poniratsutajate võistlussarja  kvaliteetsete lattidega, sõltumata võistluse korraldaja varustatusest ja hoida kokku ressursse. See annab suurema vabaduse võistluskohti valida ja ka mitmekesisemaid radu ehitada. Soodsam on soetada ainult võistluslatid, kuna postid on võistluskohtades olemas. Järelkäruga saab neid hõlpsasti transportida ja ka sarja sponsortõkked saavad mugavama viisi ühest kohast teise sõidutamisel. Planeeritava järelkäru liikluskindlustus on vaid 15 eur aastas, järelkäru rent üheks päevaks on aga 25 eur päev.

KES PROJEKTI VEAB?
Ponikarika korraldamist on vedanud kaks hooaega Katrin Vellet. 2018 aastal valiti ta Eesti Ratsaspordi Liidu hääletusel «Aasta Vabatahtlikuks» eduka Ponikarika sarja korraldamise pärast. Sarja korraldamine on vabatahtlik ja see ei ole tasustatud.

PALJU SEE MAKSAB?
Projekti kogumaksumus on 7000 eur. Sellest võistluslattide eelarve on 3500 eur ja järelkäru ehitus 3500 eur. Antud summade sisse on arvestatud Hooandja teenustasu ja toetajate kingituste maksumus.

PONIKARIKA SÕBRAD
Oma hea sõna projekti vajalikkusesse on väljendanud nii Eesti Ratsaspordi Liit, kohtunik Hillar Talts, rajameister Andres Treve, sarja sponsor Eggersmann Eesti, Juurimaa Tall, Siim Kroon, Celin Lannusalu, Janely Saar ja erinevad ratsasportlased ja Ponikarikal osalejad ja nende vanemad.

KUIDAS SINA SAAD AIDATA?
Projekti saab toetada Hooandja veebilehel. Projekti lehel tuleb valida sinule sobiv summa ja teosta pangaülekanne samas keskkonnas. Projekti toetajatel on võimalik valida ka meelepärane kingitus. Samuti on sul võimalik seda ettevõtmist toetada projekti kohta info jagamisega oma Facebookis ja Instagramis, et teave jõuaks rohkemate inimesteni!

TÄHTAEG JA TINGIMUSED
Projekti tähtaeg on 01.10.2019. Projekt saab Hoondjalt toetust vaid juhul kui toetuseks koguneb eesmärgiks seatud summa. Esimeseks eesmärgiks oleme seadnud võistluslattide eelarve kogumise, mille täitumisel alustame toetuse kogumist järelkäru soetamiseks. Kui eesmärgiks seatud summat ei kogune, tagastatakse raha toetajatele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles