Postimehe reportaaž Dohast: haavatud sõdur naaseb koju hõbemedaliga (1)

Kris Ilves
, reporter
Copy

Magnus Kirt on sportlane, kes hoiab alati enne hooaja kaalukaimat jõuproovi madalat profiili ega loobi tühje sõnu. Kuigi ootused (ja ilmselt ka pinged) on suured, keskendub odaviskaja rahulikult oma tegemistele ja väldib igasuguseid medalijutte.

Tundub, et rada, mida Kirt on seni käinud, on ainuõige, sest 29-aastane tõrvalane on kahekordne tiitlivõistluste medalist. Mullu Berliinis teenitud EM-pronksile lisandus eile õhtul MM-hõbe Dohast.

Aga millisel moel… Järgneb Postimehe reportaaž Khalifa staadionil lahti rullunud dramaatilisest etendusest.

Röhler ja Hofmann põrusid kvalifikatsioonis

Laupäev, 5. oktoober. Eesti odamees saabus kvalifikatsioonivõistlusele teadmisega, et sakslasest rivaal Johannes Vetter oli oma töö juba eeskujulikult ära teinud. Dohasse tiitlikaitsjana tulnud Vetter täitis kvalifikatsiooninormi esimesel katsel: sakslane flirtis isegi 90 meetri joonega, saades tulemuseks 89.35. Kirti see pealtnäha ei mõjutanud.

Kirdi esimene kvalifikatsioonikatse aga ebaõnnestus, sest oda lendas 81.00 meetri kaugusele ja niisuguse tulemusega pole tiitlivõistlustel sisuliselt midagi teha. Teine katse klappis tehniliselt märksa paremini kui esimene: Kirt lennutas oda 88.35 meetri kaugusele ja sai teenitud puhkusele. Erilisi emotsioone eestlane välja ei näidanud.

Fantastilisi odakaari näidanud Vetter ja Kirt olid küll omaette klassist, aga pärast kvalifikatsioonivõistlust olid kergejõustikusõbrad šokeeritud, sest sakslased, valitsev Euroopa meister ja olümpiavõitja Thomas Röhler ning maailma hooaja edetabeli kolmas mees Andreas Hofmann, ei täitnud kvalifikatsiooninormi ega mahtunud tosina parema sekka. Potentsiaalsed medalinõudlejad olid mängust väljas.

Kirt vabanes avakatsel suurematest pingetest

Pühapäev, 6. oktoober. Kirt oli peamine kaameramagnet, mis on samas ka igati loogiline, sest üldjuhul on maailma hooaja edetabeli juht tiitlivõistlustel suurim kullasoosik. Kas eestlane oli ka närvis? Kehakeelest oli raske midagi välja lugeda. Ta oli pigem ülikeskendunud.

Kirdi soojenduskatsed olid tagasihoidikud. 60-70 meetri juurde kandunud odakaartest oli keeruline midagi välja lugeda. Vetter plahvatas see-eest ühel soojenduskatsel suisa 87 meetri kanti. Aga igal sportlasel on omamoodi lähenemine. Mõlemad esikohasoosikud olid enne avapauku surmtõsised. Suunurgad all, ei mingisugust emotsiooni.

Aga siis läks andmiseks. Esialgu küll mitte Vetteri poolt, sest tema avakatse nurjus ja mõõtmisele ei läinud. Kirt saatis kõva karjatuse saatel oda teele ja sai kirja 83.95. Korralik algus eestlaselt. Kohe esimesel katsel näitas end grenadalane Anderson Peters, kes lennutas oda 86.69 meetri kaugusele ja haaras liidriohjad. Kirt oli avavooru järel teisel kohal.

Vetter täitis teisel katsel kohustusliku programmi ehk tagas tulemusega 85.37 endale kuus katset. Kirt nõudis teisel katsel publikut oma selja taha, mitukümmend Eesti fänni elas rahvuskaaslasele häälekalt kaasa ja oda maandus 86.21 meetri peal. Korraks kolmandaks langenud Kirt tõusis taas teiseks.

Magnus Kirt Doha MMil. 
Magnus Kirt Doha MMil. Foto: Tairo Lutter

Kolmanda katse eel sai Kirt ligi paar minutit praadida, sest samal ajal toimus staadionil meeste 10 000 meetri finaaljooksu otsustavad ringid ja publik tegi põrgulärmi. Kuid eestlane ei parandanud tulemust, sedapuhku läks protokolli 85.17. Ta püsis teisel kohal.

85.90 neljandal katsel tähendas, et Kirt jätkas oma suurepärast seeriat, aga tulemust ei parandanud. Vetter oli liimist lahti ega leidnud kuidagi õiget viset. Peters parandas esikohatulemust 20 sentimeetri jagu. Staadion ootas tänavusele hooajale väärilist sähvatust, aga tulemused olid keskpärased.

Aga mis oleks saanud, kui…

Kirt proovis eelviimases voorus paremusjärjestuses korrektuure teha ja staadionit rõkkama saada, aga juhtus see, mida keegi ei osanud oodata. Vasakukäeline odamees tegi viskel õlale liiga. Üüratul areenil võttis hetkeks maad haudvaikus. Eestlased ei suutnud juhtunut uskuda. Kirt jäi areenile mitmeks minutiks sisuliselt liikumatult lamama. Teda tohterdati viskejoone peal, seejärel tõsteti kanderaamile ja viidi meditsiiniautoga minema.

Magnus Kirt tegi Doha MMil õlale liiga.
Magnus Kirt tegi Doha MMil õlale liiga. Foto: Tairo Lutter

Haavatud sõdur aga ei langenud, vaid tuleb koju hõbemedaliga. Ehk kahtlemata kilbiga. Üllatusmees Petersi kuldmedali hinnaks kujunes tagasihoidlik 86.89. Paratamatult kerkis huulile küsimus: aga mis oleks saanud, kui Kirt…?

Pärast võistlust Kirt ajakirjanike ette ilmuda ei saanud, küll aga tuli vapralt autasustamisele, käsi sidemega kaelas. Mis siis muud kui: EM 2018 – pronks; MM 2019 – hõbe; OM 2020 – kuld…

Odavise Doha MMil

1. Anderson Peters Grenada 86.89

86.69 – 81.26 – 79.82 – 86.89 – 84.59 – 83.63

2. Magnus Kirt Eesti 86.21

83.95 – 86.21 – 85.17 – 85.90 – x – -

3. Johannes Vetter Saksamaa 85.37

x – 85.37 – 82.51 – x – 82.29 – x

4. Lassi Etelätalo (Soome) 82.49, 5. Jakub Vadlejch (Tšehhi) 82.19, 6. Julian Weber (Saksamaa) 81.26, 7. Marcin Krukowski (Poola) 80.56, 8. Kim Amb (Rootsi) 80.42.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles