Kunagine Venemaa tenniselootus tegi enesetapu (1)

Postimees Sport
Copy
Mihhail Birjukov US Openi noorteturniiril 2009. aastal
Mihhail Birjukov US Openi noorteturniiril 2009. aastal Foto: tennisnet.ee

Moskvast leiti oma korterist surnuna endine tennisist Mihhail Birjukov, keda kümmekond aastat tagasi peeti Venemaa üheks andekamaks juunioriks ning kes jõudis ka maailma noorte esikümnesse, vahendab tennisnet.ee

Birjukov oli pärit sportlaste perest, tema ema Irina Kisseljova tuli aastal 1986 kõigi aegade noorimaks maailmameistriks moodsas viievõistluses, kui ta oli 19 aastat ja 17 päeva vana. Muidugi ei ole alust kindlalt väita, et ebaõnnestumine tennises ja suurte unistuste mittetäitumine oli noore mehe enesetapu põhjuseks, kuid spordiperes olid ootused kindlasti tavalisest suuremad.

Birjukovi juhtumi puhul võib oletada, et ebaõnnestumine spordis oli üks põhjus, miks ta otsustas eluga lõpparve teha.

1992. aasta aprillis sündinud Birjukov võitis 2010. aasta mais ühe prestiižikaima noorteturniiri Trofeo Bonfiglio, mis on ITFi juunioride A-kategooria turniir, seda nimetatakse ka Roland Garrosi noorteturniiri peaprooviks. Birjukov kohtus finaalis tollase maailma noorte esireketi Jiri Veselyga (Tšehhi), kes loobus venelase eduseisul 6:4, 3:0.

Tänapäeva kontekstis veelgi märkimisväärsem on fakt, et poolfinaalis võitis Birjukov 6:4, 6:2 austerlast Dominic Thiemi, kes on praegu maailma viies reket ja eriti edukas liivaväljakutel – Roland Garrosi tänavune finalist. Juunoride slämmil Birjukov 1/8 finaalist siiski kaugemale ei jõudnud.

2010. aasta lõpus jõudis Birjukov Singapuris noorte olümpiamängudel ka paarismängu finaali. Venemaa tennisejuht pidas riigi noormeeste tollast plejaadi, nende hulgas Birjukovi, väga andekaks, kuid tegelikult ei jõudnud tollasest paremikust keegi maailma täiskasvanute edetabelis kuigi kõrgele. Birjukov ütles 2010. aasta intervjuus, et tahab käia Jevgeni Kafelnikovi jälgedes ja saada kunagi maailma esireketiks, ent täiskasvanute karjääri algusele tõmbas kriipsu vigastus 2011. aastal.

Pärast vigastuspausilt naasmist andsid Moskva ATP turniiri korraldajad Birjukovile 2012. aastal vabapääsme, ent noormees kaotas esimeses ringis. Kokkuvõttes ei jõudnudki Birjukov Challengeri tasemest kõrgemale, ta mängis karjääri jooksul vaid kahel ATP turniiril ja tema parimaks kohaks maailma edetabelis jäi 292., milleni ta jõudis 2013. aastal. Profikarjäärile pani Birjukov punkti 2015. aastal, kui ta oli alles 23-aastane.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles