Krahh, mille tagajärjed avaldavad mõju tänini (15)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
1920ndatel ei investeerinud inimesed pikaks ajaks, vaid pigem spekuleerisid aktsiatega. Panustamiseks aga võeti väärtpaberite tagatisel laenu ja niimoodi mull üha paisus.
1920ndatel ei investeerinud inimesed pikaks ajaks, vaid pigem spekuleerisid aktsiatega. Panustamiseks aga võeti väärtpaberite tagatisel laenu ja niimoodi mull üha paisus. Foto: akg-images/akg-images

1929. aasta 29. oktoobril käis USA börsil pauk, mille õppetunnid aitasid maailma majanduse välja tuua viimasest finantskriisist.

Netflixi populaarse sarja «Peaky Blindersi» uus hooaeg algab 1929. aasta börsikrahhiga. Peategelane, Briti krimiperekonna juht Tommy Shelby (keda mängib Cillian Murphy) sai teada, et ta on börsil kaotanud suure osa oma varandusest.

1929. aasta suur börsikrahh algas täna 90 aastat tagasi, mil aktsiate hinnad kukkusid 11 protsenti. Seda päeva hakati nimetama mustaks neljapäevaks, millele järgnes neli päeva hiljem must esmaspäev (28. oktoober) ja siis veel päev hiljem must teisipäev (29. oktoober), mil börsiindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus vastavalt 12,8 ja 11,7 protsenti.

Kümnendi võrra vähem kui sajand tagasi toimunud börsikrahh oli Ameerika Ühendriikide ajaloo suurim, laienes ka Euroopasse ja mujale maailma ning sellega algas tosinkond aastat kestnud suur depressioon.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles