Hiinlased jäid kodusel sõjaväelaste MMil vahele uskumatu sohiga

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Hiina president ja Kommunistliku Partei peasekretär Xi Jinping  Wuhani sõjaväelaste maailmamängude avatseremoonial.
Hiina president ja Kommunistliku Partei peasekretär Xi Jinping Wuhani sõjaväelaste maailmamängude avatseremoonial. Foto: Li Gang/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiina orienteerumisvõistkond diskvalifitseeriti kodusel sõjaväelaste MMil. Hiina naisorienteerujad said lühirajal lisaks kaksikvõidule veel ka neljanda koha, parim mees tuli teisele kohale. Vahetult pärast võistlust selgus, et tegemist oli uskumatu pettusega.

Hiina sportlased said rajal keelatud kõrvalist abi, nad kasutasid peidetud leppemärke, nende võistkonna liikmed olid rajaga varem tutvunud, rääkis Rahvusvahelise Orienteerimisföderatsiooni esindaja. Orienteerujatel on rajal kasutamiseks ette nähtud vaid kaart ja kompass.  

Austria, Venemaa, Poola, Šveits ja Prantsusmaa andsid sisse protesti, mis ka rahuldati. 

Terve Hiina orienteerumiskoondise tulemused tühistati ning eemaldati protokollidest ja neil keelati edasi võistelda. Lühirajal, kus pettus aset leidis, saavutas parima eestlasena Timo Sild pärast hiinlaste kõrvaldamist 18. koha ning päev hiljem oli tavarajal 5.

See oli hiinlastele tõeliselt häbiväärne ja piinlik episood, sest Hiinal oli au sõjaväelaste maailmamänge korraldada esimest korda. Hiina ehitas Wuhanisse spetsiaalse sportlasküla ning avatseremooniat külastas suurriigi president Xi Jinping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles