Purjelauatrenni noored ehitasid ise endale jääsurfikelgu

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Aloha Veespordikooli noorte ehitatud jääsurfikelku saab kasutada ka asfaldil
Aloha Veespordikooli noorte ehitatud jääsurfikelku saab kasutada ka asfaldil Foto: Eleri Birk
  • Neljauisulise jääsurfikelgu saab maismaal sõitmiseks varustada ka ratastega

Pärnu Aloha veespordikooli noored ehitasid endale talvehooajaks oma kätega jääsurfikelgu. Lisaks juba valminud prototüübile ootavad lõpuni ehitamist veel neli kelku.

2019. aasta sügishooajal veetsid Aloha veespordikooli surfitrenni noored igal nädalal ühe trenniaja hoopis MakerLab Pärnu ühistöökojas, kus meisterdati valmis talvel jää peal surfamiseks kasutatav uisukelk. Kogenud juhendajate näpunäidete järgi valminud surfikelk sobib noortele ja kergematele sõitjatele. 

Mõte ehitada ise endale jääsurfikelgud tekkis Aloha Veespordikooli peatreeneri Eleri Birki sõnul pärast eelmisel talvel korraldatud tutvumispäeva, kui surfitrenni noored said proovida talisurfi päris tippvõistlejate kelkudel. 

«Kõigile meeldis, aga firmakelk maksab palju. Mõtlesime, et ehitame treeningkelgud ise ja anname nutiajastu lastele võimaluse midagi oma kätega luua,» selgitas Birk. Ideed asus toetama MakerLab Pärnu ühistöökoda, kes pakkus välja ruumid ja tööriistad, millega noored kelkude detailid valmis meisterdasid.

MakerLab Pärnu ühistöökoja eestvedaja ja tööõpetuse õpetaja Americo Kaevand juhendas Aloha Veespordikooli noori tööriistade kasutamisel
MakerLab Pärnu ühistöökoja eestvedaja ja tööõpetuse õpetaja Americo Kaevand juhendas Aloha Veespordikooli noori tööriistade kasutamisel Foto: Jaano Martin Ots

MakerLab  Pärnu eestvedaja, tööõpetuse õpetaja Americo Kaevand ütles, et tal on noorte surfajate üle hea meel, sest noored saavad koos praktiliste töövõtete omandamisega valmistada ka midagi endale vajalikku ja meeldivat.

Prototüüp valmis, ülejäänud kelgud ootavad toetust

Pärnus valminud noorte surfikelk on täiskasvanute omast pisut lühem, kuid sarnaneb muidu tippvõistlustel kasutatavatele neljauisulistele slaalomikelkudele. Aloha Veespordikooli kelk ei ole siiski ühegi tuntud toote koopia, vaid originaallooming.

«Uurisime küll tehasekelkude jooniseid ja pidasime nõu jääpurjekate ehitajatega, kuid tegime siiski oma mudeli,» selgitas Birk.

Aloha Veespordikooli õpilane Kren Vihast surfikelku valmistamas
Aloha Veespordikooli õpilane Kren Vihast surfikelku valmistamas Foto: Jaano Martin Ots

Kelgu disainimisele aitasid kaasa jääsurfi maailmameister Boris Ljubtšenko, MakerLabi eestvedaja Americo Kaevand ning Viljandi jääpuretajad Tõnis Salong ja Koit Teder. 

Aloha Veespordikooli peatreener Eleri Birk ja surfitrenni õpilane Siim-Silver Seos viimistlevad surfikelgu plaati
Aloha Veespordikooli peatreener Eleri Birk ja surfitrenni õpilane Siim-Silver Seos viimistlevad surfikelgu plaati Foto: Jaano Martin Ots

Noored tegid kaasa kõik surfikelgu valmistamise etapid alates projekti joonestamisest kuni monteerimiseni. 

Lisaks juba valminud kelgule loodavad Aloha Veespordikooli noored lõpuni ehitada veel neli surfikelku, mis annaks võimaluse korraldada ka omavahelisi mõõduvõtmisi ning minna võistlustel välja suurema tiimiga. Kelkude lõpuni ehitamiseks vajalike materjalide ja osade soetamiseks esitas Aloha Veespordikool taotluse kohaliku omaalgatuse programmi KOP sügisvooru.

Surfata saab ka maa peal

Surfikelgu roolimiseks kasutatakse rulapuksidel liikuvaid uisutalasid, kelgule kinnitatakse tavaline purjelauapuri. Kelgul püsimist hõlbustavad jala-aasad ja libisemist vältiv kummist matt. Surfikelgule saab uiskude asemel alla panna rattad ning sõita sellega asfaldil või märjal rannaliival.

Aloha Veespordikooli peatreener Eleri Birk kinnitab jääsurfikelgu prototüübile purjelauapurje mastijala ja kardaani
Aloha Veespordikooli peatreener Eleri Birk kinnitab jääsurfikelgu prototüübile purjelauapurje mastijala ja kardaani Foto: Jaano Martin Ots

Surfikelgu juhtimine on sarnane rulasõidule, alus pöörab selles suunas, kuhu teda kallutatakse ja pöörde raadius sõltub kallutamise tugevusest. Jääl või maa peal sõitmiseks kasutatakse tavalisi purjelauapurjesid. Et veetakistus on suurem kui libisemistakistus jääl või veeretakistus maal, tuleb surfikelgul sama tugevusega tuule korral kasutada väiksemat purje kui vees surfates. 


 

Jääsurf on Eestile oluline spordiala

  • Hiidlane Boris Lubtšenko tõi tänavu veebruaris USA-s peetud talisurfi MM-lt kaks kuldmedalit
  • 2020. aasta veebruaris korraldatakse talisurfi MM võistlus Eestis, Pärnus

Aloha Veespordikool on Pärnus aastaringselt tegutsev spordikool, mille põhierialaks on purjelauasõit. Õpitakse ja treenitakse ka teisi veespordialasid, nagu lohesurf, kajakisõit ja aerusurf. Suvel toimuvad treeningud Aloha Surfikeskuses Pärnu rannas, talveperioodi üldfüüsilised trennid tehakse koos Pärnu Jahtklubi Purjespordikooliga võimlas, ujulas ja jõusaalis. Spordikoolis on 15 noorsportlast, treenitakse 3-4 korda nädalas. 

Aloha Veespordikooli õpilane Kristjan Ojaste kinnitab surfikelgu külge mastijala kinnituskruvisid
Aloha Veespordikooli õpilane Kristjan Ojaste kinnitab surfikelgu külge mastijala kinnituskruvisid Foto: Jaano Martin Ots

Kui uued surfikelgud valmis saavad ja jääolud võimaldavad, loodab peatreener Birk talvisesse treeningkavasse lisada ka jääsurfi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles