Meeleavaldajad sulgesid osaliselt Hongkongi kesklinna (1)

Copy
Kontoritöötaja kõndimas tühjas Hongkongi ärikvartalis.
Kontoritöötaja kõndimas tühjas Hongkongi ärikvartalis. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Meeleavaldajad on osaliselt tõkestanud transpordi Hongkongi kesklinnas ning pingete kasvades on suletud paljud koolid.

Jätkuvad rahutused on vastus eilsele intsidendile, milles korrakaitse avas tule meeleavaldajate pihta. Täna lõunal sulgesid meeleavaldajad osa Hongkongi äripiirkonnast. Samuti püstitati barrikaade ja teetõkkeid ülikoolide juures.

Uudisteagentuuri AFP teatel loopisid sajad maskides meeleavaldajad korrakaitsjate pihta telliskive ja muid esemeid, politsei kasutas aga protestijate vaoshoidmiseks pisargaasi.

Samal ajal kogunes tänavatele tuhandeid kontoritöötajaid, kes skandeerisid rahumeelselt: «Võidelge vabaduse eest, seiske Hongkongi eest!»

Kontoritöötajate ja demokraatiameelsete aktivistide meeleavaldus.
Kontoritöötajate ja demokraatiameelsete aktivistide meeleavaldus. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/SCANPIX

Täna pärastlõunal võttis meeleavaldajate vastu sõna politsei kõneisik Kong Wing-cheung, kes ütles, et korrakaitsel on «arvukaid näiteid mässajatest, kes kasutavad sihitut ja valimatut vägivalda süütute vastu».

«Hongkongi õigusriik on viidud täieliku kokkuvarisemise äärele, samal ajal eskaleerivad maskides mässulised nahaalselt vägivalda lootuses, et pääsevad sellest puhtalt,» lausus Kong.

Eile süütas meeleavaldajate grupp vaidluse käigus Pekingi-meelse vastuprotestija, kes oli aidanud arvatavasti politseil meeleavaldusi laiali ajada. Politsei kõneisiku sõnul käsitletakse juhtumit tapmiskatsena. Mees on kriitilises seisus haiglas.

Hongkongi märulipolitsei Hiina ülikooli juures.
Hongkongi märulipolitsei Hiina ülikooli juures. Foto: Steve Leung/AP/Scanpix

Korrakaitseametnik Li Kwai-wah kaitses samal pressikonverentsil politsei eilset otsust meeleavaldaja pihta tuli avada.

«Me leidsime, et meie kolleegi ei ohustanud mitte ainult üks inimene, vaid rühm inimesi, kellel oli plaan relv varastada,» lausus Li. «Sellises olukorras usume, et politsei käitus vastavalt juhistele, et kaitsta ennast ja inimesi enda ümber.»

Politsei lasi Hiina ülikooli juures käiku pisargaasi.
Politsei lasi Hiina ülikooli juures käiku pisargaasi. Foto: PHILIP FONG/AFP/SCANPIX

Täna puhkesid kokkupõrked üliõpilaste ja märulipolitsei vahel Hongkongi Hiina ülikooli ja Linnaülikooli juures. Politsei kasutas pisargaasi, et meeleavaldajaid laiali ajada. Samuti üritasid liiklust häirida Hongkongi polütehnikumi õpilased.

Üliõpilased moodustaid Linnaülikooli juurde teetõkkeid, et takistada politsei sisenemist. Ühel hetkel süüdati tänavatõkkena kasutatud mikrobuss.

Teetõkked Linnaülikooli juures.
Teetõkked Linnaülikooli juures. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/SCANPIX

Täna hommikul tekitasid peatatud raudteeteenused ja teetõkked pikkasid ummikuid. Lõuna paiku liikusid meeleavaldajad kesklinna äripiirkonda.

Päästjad saatmas reisijaid, kes jäid peatatud raudteeteenuste tõttu rongidesse lõksu.
Päästjad saatmas reisijaid, kes jäid peatatud raudteeteenuste tõttu rongidesse lõksu. Foto: PHILIP FONG/AFP/SCANPIX

Kümned kohalikud ja rahvusvahelised koolid teatasid täna tundide tühistamisest, mõnel juhul saadeti lapsevanematele vastavasisuline tekstsõnum, milles toodi koolide sulgemise põhjuseks turvakaalutlusi.

Eilsete meeleavalduste käigus vahistati üle 260 inimese. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles