Kristjan Ilves kukkumisest: nõlv oli pehme ja suusk keeras lume sisse

Ville Arike
, reporter
Copy
Kristjan Ilves.
Kristjan Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nädalavahetusel peetud Norra meistrivõistlustel suusahüppel kukkunud kahevõistleja Kristjan Ilves peab paar nädalat elama lahases kaelaga, kuid loodab uuel aastal võistlusrajal tagasi olla.

Suusaliidu pressiteates sisaldus fraas: «Suur võistlejate arv ja ebatavaliselt soe ilm tingisid võistlustingimuste kiire muutumise.» Ilves selgitas Postimehele, et öö läbi sadanud vihm oli muutnud hüppemäe nõlval oleva lume pehmeks ning iga järgmise võistleja hüppamisega muutus see üha rohkem pudruks.

«Kukkumise üks tegur oli minu lohakus, aga ka olud ei olnud head. Pidanuksin ise hoidma maandumist rohkem kontrolli all, teisalt aga oli maandumisnõlv pehme, suusk keeras pehme lume sisse ära, kõik käis kiirelt ja edasi polnud mul enam midagi teha,» rääkis Ilves juhtunust.

Ta tõusis pärast kukkumist püsti ja lahkus omal jalal. «Pärast kukkumist ikka erinevad kohad valutavad ja oli teatud ebamugavustunne, kuid ma ei tundnud alguses, et midagi eriti tõsist oleks juhtunud. Ent kukkus ka kohe pärast mind hüpanud Magnus Krog, tema viidi ära kiirabiga, ning tund-poolteist hiljem läksin ka ise haiglasse kontrolli,» kirjeldas Ilves sündmuste käiku.

Rootsi haigla uuringu tulemuste järel konsulteeris Ilves ka kodumaiste arstidega, diagnoositi kaela piirkonnas lülisamba sidemete vigastus. Eesti parima kahevõistleja kael on nüüd kaks nädalat lahases. «Kokkuvõttes on minu vigastus Krogi omast tõsisemgi. Õnneks luumurru või -mõraga tegemist pole,» märkis Ilves.

«Kael peab kiireima paranemise huvides olema kaks nädalat liikumatus asendis. Eks see magamisel tekitab probleeme, aga tuleb hakkama saada. Kuu aja pärast lähen uuele magnetuuringule. Siis selgub, kuidas paranemine on toimunud ja kuidas edasi tegutseda. Loodan uuel aastal võistlusrajale naasta.»

Ilvesel polnud käesoleva aastanumbri sees tegemist esimese ebaõnnestunud hüppega. Ta oli kukkunud ka eelmisel talvel Seefeldis peetud MMil. Kas need kaks õnnetust on ka kuidagi võrreldavad? «MMil oli tegemist täiesti minu enda veaga. Läksin hüpet pikemaks venitama. Nüüd oli hüpe kindlasti kontrollitum,» lausus Ilves.

Eesti parim kahevõistleja on aasta-aastalt üritanud maailmas üha kõrgemale murda, viimasel taliolümpial Pyeongchangis sai ta parimal distantsil 16. koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles