Venemaa loodab, et WADA säästab jalgpalli EMi sanktsioonidest

Toimetas Ville Arike
Copy
Selgust Venemaa võimalike sanktsioonide ümber on veel vähe,
Selgust Venemaa võimalike sanktsioonide ümber on veel vähe, Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS

Venemaa ajaleht Sport-Ekspress võttis juristide abiga ette rahvusvahelise antidopinguagentuuri WADA kolme päeva taguse ähvarduse eemaldada Venemaa neljaks aastaks kõigilt suurvõistlustelt.

Aga ikkagi, täpsemalt millistest võistlustest siis jutt käib, küsib ajaleht. Ega suuda sellele küsimusele täpselt vastata.

Konkreetsust pole WADA komisjoni poolt organisatsiooni juhatusele ette pandavas dokumendis ülemäära palju. Ka WADA järgmiseks presidendiks valitav Poola spordiminister Witold Banka ei osanud vastata, kas järgmise aasta EMil võistleb Venemaa jalgpallikoondis või moodustis tingliku nimega «Sportlikud jalgpallurid Venemaalt», ning kas Peterburis ikka korraldatakse ettenähtud neli mängu. Banka küll pakkus, et vaevalt puudutavad sanktsioonid 2020. aasta EMi.

Veel udusema vastuse sai Sport-Ekspress WADA-lt endalt, kellelt uuriti, millised Venemaal korraldatavad võistlused löögi alla satuvad ning mis saab jalgpalli EMist.

Vastus: «Euroopa meistrivõistlused ei ole multisportlik üritus ega maailmameistrivõistlused, vaid regionaalne/kontinentaalne monosportlik üritus. Seetõttu ettekirjutused seda ei puuduta. Nagu ka teised regionaalsed organisatsioonid, ei ole UEFA ülemaailmse antidopingukoodeksi otsene allkirjastaja. Tegemist on FIFA liikmega ning FIFA on jalgpallis kirjutanud alla antidopingukoodeksile. Seejuures peab UEFA täitma FIFA reegleid.»

Sport-Ekspressi hinnangul peaks tuleva aasta EM seega löögi alt väljas olema. Ent «multisportlik» kõlab väljendina veidralt. Selle alla lähevad kindlasti olümpiamängud ja universiaad, aga kuidas jääb veespordi- või suusaaladega, mis on ühe rahvusvahelise alaliidu katuse all? Ajaleht oletab, et WADA jätab meelega endale tulevikuks manööverdamisruumi.

Eile hakati ka rääkima, et oma liputa peavad venelased hakkama võistlema olümpiamängudel ja MMidel, kuid mitte EMidel või MK-sarjas. Loogikat pole just ülearu palju.

Kõik peaks selguma 9. detsembril, mil WADA juhatus peaks sanktsioonid kinnitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles