See daam teab nooruslikkuse saladust

Ratsutamine.postimees.ee
Copy
Sirje Argus juubelipeo lillede keskel.
Sirje Argus juubelipeo lillede keskel. Foto: Celin Lannusalu

Eesti ühel teenekamal ratsasporditreeneril Sirje Argusel on selja taga tegus aasta täis põnevaid sündmusi. Milles küll seisneb tema nooruslikkusse saladus?

Kõigile, kes vähegi Eesti ratsaspordi tegemistega kursis, teavad Sirjet kui tegusat ja krapsakat Tondi maneežis toimetavat daami. Sirje on sidunud oma elu hobustega ja väga suure aja sellest olnud seotud Tondi maneežiga. Seal alustas ta teismelise tüdrukuna ratsutamisega, juba tegevsportlasena sai ta pakkumise toonaselt direktorilt Jüri Villemsonilt tulla tema asetäitjaks ning alates 1996. aastast on Sirje Tondi ratsakeskuse tegevjuht. Aktiivse treenerina on ta kõik need aastad väsimatult juhendanud lapsi kolmevõistluse ja takistussõidu treenerina. Seega võib Tondi ratsakeskuse ja Sirje Arguse vahele julgelt tõmmata võrdusmärgi.

Ratsutamismaneež kerkis Tallinna Tondi raudteeülesõidukoha naabrusse 1939. aastal ja see on ainus maneež Eestis, mis on järjepidevalt tegutsenud nii pika aja jooksul. Septembri lõpus tähistati uhke peoga maneeži 80. tegevusaastat. Peol meenutati ka Sirje esimest treenerit Mihhail Fadejevit, sest oktoobri alguses täitus 100 aastat Eesti ratsutamise suurkuju sünnist.

Kirgliku reisijana võtab Sirje igal aastal aega, et avastada uusi põnevaid kohti. Oktoobris tegi daam kõigile väikese ninanipsu, kui läks reisima just siis, kui oli tema 70. juubel. Kuid juubelipidustustest ta ei pääsenud. Sõprade ringis peetud meeleolukal peol paar nädalat hiljem tantsis nooruslik sünnipäevalaps ka kõik nooremad külalised üle. Tema endised õpilased, sõbrad ja praeguste õpilaste vanemad olid tema rõõmuks ette valmistanud vaimuka eeskava ning pidu kestis varaste hommikutundideni. Ja arvake ära, kes viimaste seas magama läks!

Peo üheks teemaks oli veel üks Sirjega seonduv juubel. Nimelt võeti 50 aastat tagasi üles film «Viimne reliikvia», kus valgel hobusel kappas ringi ka Sirje, olles peategelast Agnest mänginud Ingrīda Andriņa dublant.

Kuigi igapäevane laste treenimise, Tondi klubi ja ratsakeskuse juhtimisega seotud töö on täis muresid, ei lase Sirje end neist segada. Ta tuleb ikka vastu, sära silmis ja naeratus huulil, tuues endaga kaasa pahvaku kaasahaaravat energiat. Ise pidevas liikumises olles tõmbab ta teisedki kaasa. Sirje on kunagi öelnud, et just hobused on need, kes annavad talle jõudu, motivatsiooni ja indu raskustega hakkama saada. Nii et hobuseid võibki pidada Sirje nooruslikkuse võtmeks.

Sirjet on autasustatud nii erinevate diplomite, auhindade kui ka Tallinna teenetemärgiga, kuid olulisemaks igast auhinnast on Sirje jaoks siiski rõõm tehtud tööst ja õpilaste head saavutused.

Tondi Ratsaspordikooli juures tegutseb ligi 200 last alates kolmandast eluaastast ja 233 liikmega Tondi Ratsaspordiklubi on Eesti suurim. Sirje Arguse tuntumad õpilased on Andres Treve, Paul Argus, Dina Ellermann, Marlen Vassil, Maarja Martinson jt. Sirje tuli 1973. aastal takistussõidu N Liidu maanoorte meistriks ja 1981. aastal Eesti meistrivõistluste meeskondlikuks meistriks kolmevõistluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles