Ränkel lasketiiru ebaõnnestumistest: see oli põrumine!

Karl-Joosep Küngas
Copy
Raido Ränkel.
Raido Ränkel. Foto: Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon

Täna algas laskesuusatamise hooaeg ja Norras Sjusjönis olid esindatud mitu suurriiki, aga kohal oli ka Eesti koondis ning esinumbrina läks starti suures laskesuusatamises debüüdi teinud Raido Ränkel.

Ränkel alustas võimsalt, kui esimeses vaheajas 1,8 km peal näitas 12. aega, kuid edestas võistluse võitnud sakslast Lucas Fratzscherit 10,2 sekundiga. Kokkuvõttes näitas eestlane 10 km peale 25. suusaaega, mis oli kiireimast sõitjast norralasest Aleksander Fjeld Andersenist pooleteise minuti võrra aeglasem. Endisest murmaasuusatajast võis oodata korralikku suusaaega, kuid tulemus otsustatakse tavapäraselt ikkagi lasketiirus.

«Murdmaaosaga ei saa täielikult rahule jääda, kuid see oli konkurentidega võrreldes täiesti enam-vähem,» ütles Ränkel.

Lamades laskmist alustas Ränkel edukalt ja sai kiiresti kaks märki alla. Nendele järgnes kahjuks kaks möödalasku, mis jäidki esimeses tiirus ainsateks. Tõelised raskused tekkisid alles püstitiirus, sest ilmastikuolud ei soosinud sportlasi. Möödalaske tuli kõigilt võistlejatelt, välja arvatud võistluse võitnud sakslaselt. Ränkel eksis paraku kõigil laskudel ja lasi laskesuusatajate keeles «raua».

«Täna olid tõeliselt keerulised olud ja isegi treener Rain Kuresoo ütles, et sõit tuleb rasketes oludes. Tiirudes olid väga suured tuulepuhangud ning kohati näidati tuulekiiruseks 12 m/s. Lisaks oli üsna tihe lumesadu,» rääkis Ränkel intervjuus Postimehele.

«Lamades jäi kaks märki üles, kuid need oleksid pidanud kindlasti alla tulema, sest tean, et olen selleks võimeline. Püstitiirus ebaõnnestumise peale pole mul midagi enda kaitseks öelda, sest see oli põrumine. Kuna hetkel on see minu nõrk külg, siis otsustasime juba varem, et parem tegutsen kiiresti ja võidan ajas. Kui juba neli märki oli üles jäänud, siis tegelikult viimast proovisin ikka alla lasta, kuid kahjuks ei õnnestunud sedapuhku,» selgitas Ränkel.

Kui võistluse võitis eelmisel hooajal IBU karikasarja üldkokkuvõttes teisena lõpetanud Fratzscher, siis Ränkel sõitis end debüüdil 44. kohale. Sellega teenis ta piisavalt vajalikke punke, et MK-sarjas kaasa lüüa. Kuigi Norras sõidetakse sel nädalavahetusel veel kaks võistlust, siis Ränkel nendel enam ei stardi ja reisib juba Rootsi, Östersundi, kus peetakse tuleval nädalal hooaja esimene MK-etapp.

«Natuke kehva on öelda, et lähen sinna kogemust hankima, sest olen juba 29-aastane spordimees, kuid tegelikult võib mind pidada veel amatööriks sellel alal. Eesmärgiks sean, et suudaksin paremini lasta kui see täna välja tuli ning sõidukiiruses püüan ka lisa leida,» lõpetas Ränkel vestluse.

Tagasi üles