Eesti suusataja: kui Alaver poleks Tammjärve julgustanud, poleks mu sõber dopingut kasutanud (3)

Postimees Sport
Copy
Eesti suusataja Martin Himma.
Eesti suusataja Martin Himma. Foto: Hanninen/Newspix24/SIPA/Hanninen/Newspix24/SIPA

Soome ajaleht Iltalehti rääkis läinud nädalalõpul Rukal toimunud murdmaasuusatamise hooaja esimesel MK-etapil Eesti suusataja Martin Himmaga dopingust.

Iltalehti kirjutab, et Eesti suusatamine on pärast möödunud talvel Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali peaaegu täielikult hävinud. Ruka kolmepäevasel minituuril finišeeris eestlastest ainult Himma, saades 68. koha ja kaotades norralasest võitjale Johannes Høsflot Klæbole ligi seitsme ja poole minutiga.

«Eesti Suusaliidu rahaline seis on halb. Kõik sponsorid lahkusid pärast dopingujuhtumit,» lausus Himma. «Kohalikud suusaklubid peavad meid kuidagi toetama. Pidin leidma palju sponsoreid, et saaksin MK-etapil osaleda.»

Seefeldis ulatusliku politseioperatsiooni «Aadrilaskmine» käigus jäid vahele Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu ning hiljem tunnistas ise dopingutarvitamise üles Algo Kärp. Suusatajatele määrati nelja aasta pikkune võistluskeeld.

Sama pikk tegutsemiskeeld määrati treeneritele Mati Alaverile ja Andrus Veerpalule ning nende hoolealusele, Kasahstani suusatajale Aleksei Poltoraninile. Lisaks mõistis Harju maakohus Alaveri kokkuleppemenetluses süüdi dopingu tarvitamisele kallutamises ning määras talle tingimisi vanglakaristuse ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

«Ma pole nende peale vihane. Karel on tore inimene, kuid ta tegi halva otsuse, kui hakkas 2016. aastal kasutama veredopingut,» ütles Himma. Rahvusvahelise Suusaliidu määratud karistust kommenteeris ta niimoodi: «Võib-olla on see liiga pikk, aasta olnuks piisav, kuid Kareli ja Algo jaoks pole see oluline, sest nad ei jätka sportlaskarjääri.»

Iltalehti lisab, et Eesti dopinguskandaali peaarhitekt on Alaver, kes oli lüli sportlaste ja dopinguteenuseid osutanud Saksa arsti Mark Schmidti vahel. «Ma saan aru, et Alaver on iga juhtumiga seotud. Karel ütles, et Mati andis talle arsti numbri. Kui Mati poleks andnud ja teda julgustanud, siis poleks mu sõber Karel dopingut kasutanud,» sõnas Himma.

Kolm koondisekaaslast kaotanud Himma siiski usub puhtasse sporti. «Jah, ma pean uskuma,» vastas eestlane küsimusele. «Väga lõbus ja motiveeriv oli Rukal näha fänne, kes rõõmustasid (Soome suusataja) Iivo Niskaneni üle. Tahan Eestis samasugust õhkkonda kogeda,» lisas Himma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles