Blogi ⟩ Milline lõpp! Norra alistas lõpuspurdiga Saksamaa, Eesti meeskonnalt korralik etteaste

Postimees Sport
Copy
Kalev Ermits.
Kalev Ermits. Foto: PETTER ARVIDSON/www.imago-images.de

Laskesuusatamise teise MK-etapi viimasel võistluspäeval toimusid naiste jälitussõit ning meeste teatevõistlus. Eestlastest läksid rajale Johanna Talihärm ja Eesti meeskond. Talihärm asus püüdma punktikohta, kuid 59. kohalt startinuna oli üks eksimus liiast ja tuli leppida 51. kohaga. Võit rändas Norrasse, kui esimesena jõudis üle finišijoone Tiril Eckhoff. Paar tundi hiljem anti start meeste teatevõistlusele, kus haaravas lõpuheitluses alistas Norra Saksamaa esinduse. Eestile kuulus 16. koht.

Esimesena alustasid võistlemist naised, kes selgitasid parimad 4x7,5 km jälitussõidus. Reedese sprindi tulemuste põhjal alustas võistlust esimesena Dorothea Wierer, kellele järgnesid Ingrid Landmark Tandrevold ja Svetlana Mironova.

MK-sarja liidri Wiereri võistlus ebaõnnestus täielikult lasketiirudes, kus kokku eksis itallanna ebaharilikult koguni viiel korral. Nii avanes võimalus teistel sportlastel.

Suurepärase sõidu tegi norralanna Tiril Eckhoff, kes esmakordselt karjääri jookusl läbis kõik neli lasketiiru puhaste paberitega ja võttis kindla võidu. Talle järgnes Hanna Öberg, kes kaotas norralannale 25,8 sekundit. Kolmandana finišeerus Ingrid Landmark Tandrevold, kaotust 39,7 sekundit.

Ainsa eestlasena rajale läinud Johanna Talihärm alustas võistlust 59. Kohalt, kuid avatiiru üks eksimus ei lubanud tal punktikoha eest heidelda. Ühe eksimusega lõpetas Talihärm võistluse 51. kohal, kaotust Eckhoffile 3 minutit ja 58,2 sekundit. Punktikohast jäi lahutama 39,8 sekundit.

Meeste 4x7,5 km teatesõidus olid suurfavoriidiks Norra meeskond ja nendele võis heal päeval vastu saada ka Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Rootsi. Eesti meeskond läks rajale koosseisus Rene Zahkna, Kalev Ermits, Kristo Siimer ja Robert Heldna.

Eesti alustas võistlus väga hästi, kui pärast esimest lasketiiru hoiti kõrget teist positsiooni. Zahkna näitas kindlust ka teises lasketiirus ning tõi Eesti vahetusalasse seitsmendal kohal. Liider oli kindlalt Norra, kellele järgnesid Saksamaa ja Prantsusmaa. 

Ermits jätkas Eesti head võistlust ning kasutas küll kolme varupadrunit, kuid hoidis meie koondist ikkagi kõrges mängus. Esimeseks oli tõusnud Saksamaa, kes edestas Prantsusmaad ja suurüllatajat Kanadat. Norra pidi trahviringi külastamas ning nii langeti Eesti ette kaheksandaks. 

Eestil jätkas võitlust Siimer, kes vapralt konkurentidega suusarajal sammu pidas. Lasketiirudes kasutas Siimer kahte varupadrunit ning vahetusalasse saabus ta 11. kohal. Esikoha konkurentsis jätkas võimsalt Saksamaa, kelle edu oli paisunud juba 43 sekundi suuruseks ja tagasi teiseks tõusis Norra. Poodiumikoha eest heitlesid veel Kandada ja Prantsusmaa. 

Viimases vahetuses oli Saksamaal välja panna Benedikt Doll, keda jälitas Norra poolt Johannes Tignes Bö. Olgugi, et Doll läbis esimese lasketiiru puhaste paberitega, siis samaga vastas ka Bö. Viimasest lasketiirust lahkus Doll 13,8 sekundit enne Böd ning võit oli käega katsutav. Böl oli siiski teine arvamus ning jõuliste tõugetega jõudis ta lõpuspurdiks Dolli kandadele. Lõpuponnistuses jäi sedapuhku peale Bö, kes Norra võitjana finišisse tõi. Saksamaale kuulus seega teine koht ning poodiumi viimase astme võttis endale Prantsusmaa. 

Eesti meeskonna tõi hea tulemusega finišisse oma teatevõistluse debüüdi teinud Robert Heldna. Noormees kasutas kahte lisapadrunit ja tõi Eesti 16. kohaga üle finišijoone. Kaotus võitjale kogunes 4.30,8. 

Tagasi üles