Suusasidemed suusahüppajatele eluohtlikud? (1)

Postimees Sport
Copy
Norra mägikotkas Thomas Aasen Markeng kukkus rängalt suusahüpete MK-etapil  Klingenthalis.
Norra mägikotkas Thomas Aasen Markeng kukkus rängalt suusahüpete MK-etapil Klingenthalis. Foto: Robert Michael/AFP/Scanpix

Pühapäeval Saksamaal Klingenthalis toimunud suusahüpete maailmakarikaetapil leidis aset järjekordne õõvastav kukkumine, kui Norra suusahüppelootusel Thomas Aasen Markengil tuli maandumisel pärast 131-meetrist hüpet suusk ohtlikult jalast ning 19-aastane norralane väänas põlve.

Markengi suusk tuli arusaamatul põhjusel jalast ära ja ta väänas päris kohutaval kombel põlve.  

Soome televisiooni suusahüpete kommentaator, endine tipphüppaja Janne Ahonen ütles, et norralase keharaskus kandus vales suunas. «Markengi kiirus maandumisel oli kõvasti üle saja kilomeetri tunnis. Mingeid suuri põrutusi ei tundunud olevat, aga jalg oli äärmiselt pahas asendis,» sõnas Ahonen. 

Isegi rahvusvahelise telepildi režissöör otsustas korduse Markengi sooritusest näitamata jätta.

Vigastatud suusahüppajate armee täieneb. Anders Fannemel murdis suvel põlve ristatisidemed ja jätab käimasoleva hooaja täielikult vahele. 25-aastane Norra koondise suusahüppaja Daniel-André Tande pidi põlvevigastuse tõttu vahele jätma möödunud talvise MK-sarja.

Endine Norra suusahüppaja ja praegune NRKs eksperdina töötav Johan Remen Evensen ütles, et võib sajaprotsendilselt väita: põlvevigastused on suusahüpetes sagenenud. Talle sekundeeris Norra suushüppekoondise peatreener Clas-Brede Bråthen. 

«Arvatavalt on põhjus suusasidemetes, mille võttis esimesena kasutusele Šveitsi täht Simon Amman aastal 2010. Painutatud sidemed võimaldavad suusasaapal üles-alla liikuda. Selliste sidemetega võitis Amman Vancouveris kaks kulda,» rääkis Evensen. 

«Point on selles, et need sidemed on spetsiaalselt disainitud laiematele suuskadele, et saaks kaugemale hüpata. Kuid maandumisel ei lase varustus jalal otse püsida, vaid surub jalad ja põlved kokku,» selgitas Evensen.

«Täpselt sama asi juhtus nüüd Aasen Markengiga, kelle jaoks on hooaeg halvimal juhul lõppenud,» lisas Evensen.

Novembris Norra kahevõistluse meistrivõistlustel kukkus mäletatavasti ka Eesti sportlane Kristjan Ilves. Ka siis pöördus maandumisel üks suusk sissepoole. Kuid põhjus leiti olevat maandumisnõlva katnud pehmes lumes.  

Norra koondise hüppetreener Bråthen sõnas siiski, et tihedamaid kukkumisi hüppemäelt ei saa pidada vaid uutmoodi suusasidemete süüks. «Siin on kõik koos: sidemed, suusad, hüppetehnika, maandumisoskus. Lõpuks taandub kõik ka õnnele,» rääkis Bråthen. 

Pühapäevane õnnetus polnud 19-aastase juunioride maailmameistri jaoks esimene. Veebruaris MMil ei suutnud noormees maandumisel hoogu pidurdada ning lendas ohtlikult üle reklaampiirete. Vaata videot siit:

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles