Intervjuu ⟩ Korvpallikoondise peatreener Jukka Toijala: mängijad on mind soojalt vastu võtnud

Postimees Sport
Copy
Jukka Toijala.
Jukka Toijala. Foto: basket.fi

Eesti korvpallikoondise 2021. aasta Euroopa meistrivõistluste esimeste valikmängudeni on jäänud vähem kui kaks kuud ja üha rohkem võib Maarjamaa pinnal näha meie rahvusmeeskonna peatreenerit Jukka Toijalat. Toijala ütles basket.ee-le antud intervjuus muuhulgas, et Eesti koondise 14st kandidaadist keegi veel «ei» öelnud ei ole. 

Soomlasel võeti nööbist kinni noorte karikavõistluste finaalturniiril Jüris, kus mees jälgis U18 vanuseklassi noormeeste esikoha kohtumist. Küsisime, kuidas tal uues ametis läheb ja millises seisus on koondise komplekteerimine eelseisvateks mängudeks Põhja-Makedoonia ja Itaaliaga.

Olete juba kaks kuud olnud ametlikult Eesti korvpallikoondise peatreener. Kuidas see aeg möödunud on ja kui palju olete meie mängijatega jõudnud tuttavaks saada?

Esmalt käisin Itaalias Vene mängu ja Drelli treeningut vaatamas ning seejärel siirdusin Ravenasse Kaspar Treieri ja Mikk Jurkatamme oludega tutvuma. Pärast jõule sõidan juba Hispaaniasse Kullamäe ja Nurgeri juurde. Samuti on plaanis külastada Kerr Kriisat Leedus. BC Kalev/Cramo mängu CSKA vastu vaatan juba homme. (Intervjuu Toijaga leidis aset 21. detsembril, toim.) Uuesti tulen Eestisse 2020. aasta alguses, kui Tallinnas peetakse Balti mere maade karikaturniir.

Rääkige pisut reisist Itaaliasse - mida seal nägite ja millise mulje meie meeste esitused jätsid?

Nägin Varese võidumängu Veneetsia üle, kus Vene tegi väga hea etteaste. Tõeliselt nauditav oli temaga kohtuda. Ma arvan, et ta on väga heas kohas ja saab palju mänguminuteid.

Pesaros käisin ma enne peatreeneri vahetust ja ma tean, et Drelli situatsioon pole pärast seda olnud ideaalne. Loodame, et kõik siiski laabub. Ta näitas trennis head minekut ja kindlasti paneb ka uus peatreener seda tähele. Seejärel nägin ma Ravenna mängu Roseto vastu ja mõlemad nii Treier kui Jurkatamm mängisid hästi. Kokkuvõttes jäin ma nähtuga väga rahule.

Rain Veideman siirdus samuti Itaaliasse. Mida tema selle hooaja esitustest arvate?

Tema liitumine Eurobasket Roma klubiga näitab, et tal hoitakse välismaal silma peal. Ta tegi koduses liigas väga hea hooaja alguse ja Itaaliasse minek oli loomulik käik. Loomulikult on Veideman ka meie luubi all. Kahjuks ei olnud ta minu külaskäigu ajal veel Itaalias ja minu esialgne plaan oli teda mängimas näha Eestis. Nüüd peame tema tegemistel silma peal hoidma videopildi vahendusel.

Esimese EM-valikmänguni on jäänud kaks kuud. Millises seisus on Eesti koondise komplekteerimine tänasel päeval?

Kahe kuuga võib loomulikult palju juhtuda kuid oleme Indrek Reinboki ja Heiko Rannulaga esialgse nimekirja paika saanud. Praegu jälgimegi, kuidas kandidaadid mängivad, millises vormis nad on ja kas nad on terved. Tõenäoliselt kutsume esimeses aknas koondise juurde 14 mängijat. Suvi on loomulikult teine teema.

Kuidas on sujunud läbirääkimised mängijate ja nende klubidega eelseisvate valikmängude osas?

Senimaani pole keegi keeldunud. Peame veel uurima, kas on mingit võimalust, et NCAA-s pallivad Maik-Kalev Kotsar ja Matthias Tass saaksid koondisega liituda. Tavaliselt pole see hooaja keskel võimalik, aga proovime sellegipoolest. Kõik sõltub ülikoolist ja nende programmist.

Olete öelnud, et näete koondises ka vanameister Kristjan Kangurit..

Tean, et ta tegelikult juba lõpetas koondisekarjääri, aga meil oli jutuajamine. Tunnen teda juba Varese aegadest ja austan teda tohutult. Ta on läbinud märkimisväärse ja pika teekonna Eesti korvpallis ning ma austan tema otsust, ükskõik milline see ka poleks.  

Eestis räägitakse, et teil pole meie mängijatega isiklikku kokkupuudet olnud ja ühise keele leidmine võib olla keeruline. Mida te ise sellest arvate?

Eks aeg näitab. Seni on kõik mängijad võtnud mind väga soojalt vastu ja lausunud positiivseid sõnu. Häid Eesti korvpallureid on nii erinevates Euroopa liigades kui koduses PAF liigas, nii et suhtlust on veel kõvasti ees, aga siiani on kõik sujunud hästi.

Ma saan aru, et suures plaanis on nägemus olemas, milliste mängijatega saate veebruaris arvestada. Millist korvpalli Eesti koondis Põhja-Makedoonia ja Itaalia vastu mängima läheb?

Mängudeks valmistumise periood on äärmiselt lühike – jõuame enne esimest mängu tõenäoliselt teha kolm-neli trenni. Kindlasti ei saa meil olema korvpalliajaloo suurim liikumiste plaan. Meil on positsioonidel kaks, kolm ja neli päris palju mängijaid, mis tähendab, et nendega saame olla paindlikud. Korvialuseid mängijaid meil ülemäära palju võtta pole, juhul kui Tass ja Kotsar tõesti tulla ei saa. Peame olema liikuvad, kiired, sitked ja agressiivsed.

Millised on teie ambitsioonid 2021. aasta EM-valiksarjas?

Peamine eesmärk on loomulikult finaalturniirile jõudmine. Meil on tugev alagrupp kuid ma tunnen, et meie võimalused edasipääsuks on head. Itaalia on juba koha finaalturniiril kindlustanud, seega saame näha, millise häälestatuse ja kooseisuga nad kvalifikatsiooni mängima tulevad. Peame pingutama, et parim võimalik koosseis kokku saada ja keskenduma rohkem oma tegemistele.

Kes on tänasel päeval teie lemmikmängija?

Nüüd peaksin mõne Eesti mängija ütlema (naerab, toim. ). Endise mängujuhina pean ütlema Stephen Curry. Jälgisin juba tema kolledžikarjääri ja toona räägiti, et tal pole piisavalt oskusi, et saada NBA tippmängijaks. Täna on ta absoluutne täht, kes on muutnud kogu NBA-d. On imetlusväärne, kuidas ta vaatamata oma suurusele liigat domineerib.

Milline meeskond tuleb teie arvates käesoleval hooajal NBA meistriks?

Ausalt öeldes pole mul õrna aimugi, sest ma ei jälgi aktiivselt NBA-d. Võrreldes Euroopas mängitava korvpaliiga on NBA minu jaoks justkui teine spordiala. Seal on suurem rõhk meelelahutusel. Hoian rohkem silma peal Euroliigal.

Mulle meeldis, mida Rick Pitino hiljuti Euroopa korvpalli kohta ütles («Euroopa korvpall on parim korvpall, mida enda elu jooksul kogenud olen.»). See on väga suur kompliment. Huvitav on jälgida, kuidas Fenerbahce on hetkel raskes seisus. CSKA on päeva lõpus kindlasti üks tugevamaid meeskondi kogu liigas, aga ka Efes mängib väga hästi. Saab olema huvita jälgida, kes playoffi jõuavad. Käsil on järjekordne huvitav hooaeg.

Eesti korvpallikoondis alustab 2021. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja 21. veebruaril võõrsil Põhja-Makedoonia vastu. 23. veebruaril võetakse kodusaalis vastu kahekordne Euroopa meister Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles