Tour de Ski: venelane võttis konkurendi maha, aga Kläbo tõukas venelased troonilt

Henry Lääne
Copy
Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo. Foto: URS FLUEELER/EPA

Tour de Ski eelviimase etapi ehk naiste ja meeste klassikasprindi võitjateks krooniti vastavalt Anamarija Lampic ja Johannes Hösflot Kläbo.

Päeva naiste üldliidrina alustanud Therese Johaug pääses poolfinaali üle noatera. Norralanna oli oma eelsõidus Natalja Neprjajeva järel neljas, kuid tänu tempokale esitusele ei suutnud keegi Johaugi välja puksida. Kaugemale murdmaasuusatamise valitsejanna aga ei jõudnud. 

Kuue parema hulgast jäi välja ka Johaugi üks suuremaid konkurente Ingvild Flugstad Östberg. Tour'i kokkuvõttes enne sprindidistantsi kolmandal kohal olnud Neprjajeva pääses aga finaali.

Esikoha otsustanud sõidu algfaasis Neprjajeva kukkus. Finaalis näitas parimat minekut sloveenitar Anamarija Lampic, edestades Astrid Jacobseni ja kvalifikatsiooni kiireimat Jessica Digginsit. Lampic oli parim ka Tour'i teisel etapil Lenzerheides, kus sõideti vabatehnikasprint.

Bolšunov murdis suusakepi

Meeste hulgas jagus kõige rohkem draamat neljandasse eelsõitu. Finišisirgel pressis Sjur Röthe end Andrei Larkovi ja Sergei Ustjugovi vahele. Kuna olud olid kitsad, vahetas Larkov rida, kuid astus täpselt Renaud Jay ette, mistõttu viimane kukkus. Külje pani maha ka Calle Halfvarsson.

Larkov ületas finišijoone küll kolmandana, kuid kohtunikud otsustasid, et konkurendi takistamise tõttu läheb venelasele lõpp-protokolli kirja viimane koht. 

Poolfinaalidest surusid end kuue parema hulka Tour'i soosikud Johannes Hösflot Kläbo, Sergei Ustjugov ja Aleksandr Bolšunov, kuigi viimane murdis finišisirgel suusakepi.

Finaalis sai näha Norra ja Venemaa maavõistlust - Kläbo ja Paal Golberg pidid võitlema nelja meie idanaabri vastu. Kläbo ei jätnud konkurentidele võimalust, kuid Ustjugov ja Bolšnuov lõpetasid kohe tema selja taga.

Homme ootab suusatajaid ees kurikuulsa ja ränkraske lõputõusuga Tour'i viimane etapp. Nii mehed kui ka naised sõidavad Val di Fiemmes vabatehnikas 10 km. Õrnem sugu läheb rajale kell 14.15, mehed alustavad kaks tundi hiljem.

Naiste üldarvestust juhib jätkuvalt suurfavoriit Johaug. Tema edu Astrid Jacobseni ees on kolm sekundit, Neprjajeva jääb maha 14 sekundiga. Östberg kaotab 23 sekundit.

Meestest tõusis Bolšunovi asemel liidriks Kläbo, kuid venelane jääb maha kõigest sekundiga. Kaugel pole ka Ustjugov, tema kaotab 15 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles